Istina je prava novost.

Papa: Njegujte u sportu vrijednosti ustrajnosti, prijateljstva i solidarnosti

Primivši u audijenciju, u četvrtak, 10. listopada 2024. u Apostolskoj palači, sportaše i članove Austrijskog skijaškog saveza, sportskog saveza utemeljenog 1905., papa Franjo ih je potaknuo da daju svoj prinos bratskijem svijetu, usred divota prirode njihove zemlje, izvijestio je Vatican News.

Ustrajnost, iskrenost, prijateljstvo, solidarnost – karakteristične su vrijednosti sporta koje je papa Franjo istaknuo i potaknuo na njihovo njegovanje sportaše i članove Austrijskoga skijaškog saveza, koje je primio u Vatikanu povodom Svjetskog prvenstva u skijanju 2025. godine. Izaslanstvo je u audijenciju dopratio salzburški nadbiskup Franz Lackner.

Priroda Austrije

Ski Austria jedan je od najstarijih sportskih saveza, osnovan 1905. godine sa sjedištem u Innsbrucku, koji na nacionalnoj razini promiče razne skijaške aktivnosti,

Austrija je, naime, zemlja s tradicijom u alpskom i nordijskom skijanju. Toga se Papa prisjetio na početku svog pozdrava. Primijetio je da njihova domovina bogata planinama, daje izvrsne mogućnosti za alpske sportove.

Sport stvara bratstvo

Sveti Otac potom ih je potaknuo da u svojem angažmanu uvijek njeguju vrijednosti svojstvene sportu, vrijednosti specifične za sport: ustrajnost, iskrenost, prijateljstvo, solidarnost. Na taj način – istaknuo je – daju svoj prinos bratskijem svijetu, jer sport stvara bratstvo, kako bi, usred divota prirode u njihovoj zemlji, Stvoritelju pjevali himnu hvale.

Molba za molitve

Na kraju je papa Franjo prisutne povjerio anđelima čuvarima, da ih čuvaju od svake opasnosti. Poručio im je da moli za njih te kazao okupljenima da i oni mole za njega. Ponovio je taj zahtjev na njemačkom jeziku: „Ich bete für Sie, beten Sie für mich: Diese Arbeit ist nicht einfach! Vielen Dank.“ – „Molim za vas, vi molite za mene: ovaj posao nije lak! Hvala“, izvijestio je Vatican News.