Istina je prava novost.

Održan susret ministranata Pazinskog dekanata

U Župi sv. Marine djevice u Motovunskim Novakima održan je u subotu 12. listopada susret ministranata Pazinskog dekanata.

Nakon okupljanja, uslijedilo je misno slavlje koje je predvodio o. Jure Josipović, OSPPE, pavlin in Samostana sv. Petra i Pavla u Svetom Petru u Šumi. Na početku propovijedi, propovjednik je istaknuo da je to okupljanje u crkvi zbog Isusa jer je on „dobar i milosrdan prema nama i zato jer nas On jako ljubi“.

Osvrćući se na odjeću ministranata oko oltara, istaknuo je njezinu simboliku. „Ministranti su u bijeloj odjeći, jer je bijela haljinica znak čistoće. No bijela se odjeća brzo zaprlja, pa nam i bijela ministrantska haljinica govori da u životu ne možemo raditi što god bi mi poželjeli. Mi smo slobodni ljudi, mi možemo u konačnici raditi što želimo, kako hoćemo, ali ako ne želimo da se naša srca, duše i naš život isprljaju, onda također moramo nekad i paziti što radimo u svome životu. Moramo nekad i promisliti jesu li su neke stvari dobre ili neke stvari nisu dobre“, rekao je.

Nadalje je istaknuo riječi sv. Pavla upućene Galaćanima, da budu „u Krista zaodjenuti“, jer „’svi mi koji smo kršteni, koji smo kršteni u ime Oca i Sina i Duha Svetoga’, govori Pavao, ‘pa mi sada više ne nosimo odijela ovoga svijeta. Mi više ne nosimo obuću i odjeću kako je nosi ovaj svijet. Mi smo sada zaodjenuti Kristom’“, dodao je.

Govoreći o toj odjeći, propovjednik je spomenuo kako na krštenju svatko prima bijelu haljinicu koja treba biti ogledalo, tj. treba ostati bijela cijeloga života. Dakako, trebalo je učiti čuvati, i to od malena, i tako biti Božji „i biti poslušni Bogu, onome što On govori, zato jer On zna što je najbolje za nas. I Bog nas nikada neće prevariti, već će učiniti da haljina duše, našeg srca, našeg života zauvijek ostane lijepa, bijela, čista i da mi zauvijek ostanemo predivni.“

Propovjednik je podsjetio da „Isus želi da te svoje bijele haljinice, tj. čistoću srca i duše ponesemo u školu, obitelj, da ne budemo samo oko oltara čisti, bijeli, dobri, pobožni, a onda kad dođemo u školu da se rugamo drugima, da tučemo druge, pa ismijavamo, ogovaramo, govorimo ružne riječi. Isus želi da uvijek, ma gdje bili u školi i u obitelji, na treningu, na nogometu, na košarci, u glazbenoj školi, svojim ponašanjem pokažemo da mi pripadamo Isusu i da smo mi Isusovi, da smo mi Božji, te da nosimo bijelu haljinicu i da ju svojim riječima i djelima uvijek želimo pokazati da je ona čista i bijela u našim srcima“, rekao je, među ostalim, propovjednik.

Nakon misnoga slavlja održan je ministrantski kviz kojim ministranti na tim susretima redovito odmjeravaju svoje poznavanje određenog segmenta Crkve i liturgije, a nakon toga su sudjelovali u društvenim igrama koje su za njih pripremili animatori.