Istina je prava novost.

Odžak: „Posavska glazbena priča“ – 50 godina bavljenja glazbom Slavka Nedića

U organizaciji Župe Glavosjeka sv. Ivana Krstitelja Odžak, Centra za kulturu Odžak i Udruge Život, održana je u srijedu 16. listopada 2024. „Posavska glazbena priča“ – izložba i promocija stvaralaštva i bavljenja glazbom Slavka Nedića, objavila je KTA.

Susret je vodio župnik u Čardaku vlč. Ivan Dragičević, a u glazbenom dijelu nastupila su djeca iz glazbene sekcije OŠ Vladimira Nazora. Pod mentorstvom gđe Đurđice Pavlović nastupili su Marija Katić i Sara Radić, a u kasnijem programu pod mentorstvom gospodina Enisa Rabića nastupile su Janja Pandurević i Majra Al-Saleh.

Nakon pročitanog životopisa i prenesenih pozdrava ministrice Županije Posavske Ane Andrić i načelnice Općine Odžak Nade Ćulap, odžački župnik Ilija Orkić je razgovorao sa Slavkom Nedićem na pozornici. Odgovarajući na pitanja o tome što za njega znači glazba te zbog čega voli za sebe reći da je „skupljač i sijač Božjih nota“, nedić je rekao kako je uistinu glazba puno toga lijepoga donijela u njegov život, te dodao da i dalje neumorno piše, sklada, aranžira, producira glazbu i organizira koncerte.

Slavko Nedić

Rođen je u Tolisi u Bosanskoj Posavini, gdje se počeo baviti glazbom. Potom je bio na u Bolu na otoku Braču, gdje je odlučio postati dominikanac. Tu se posebno „dao u glazbu“, što će na neki način usmjeriti njegov život. Surađivao je s više bendova i župnih zborova. Kasnije se oženio i sa svoje dvije kćeri osnovao sastav RiM. Od 1998. radi na Hrvatskom katoličkom radiju, a posljednjih godina je dobio mnoga glazbena priznanja. Među inima osvojio je i nagradu Porin. Uoči ove izložbe i promocije dodijeljena mu je nagrada za životno djelo za promicanje glazbene kulture na radiju – u Svetom Martinu na Muri. Nagradu mu je dodijelila udruga HURiN.

Od 2007. godine sa župnicima u Odžaku priprema i organizira koncert Gospi u čast. Inače, organizirao je mnoštvo koncerata, akcija, projekata, surađivao na nastanku mnogih pjesmarica, producirao i surađivao na više stotina nosača zvuka. Ovog ljeta snimio je pjesmu „Još nad Bosnom sunce zalazi“. Kako kaže, sve te nagrade i priznanja su mu poticaj za daljnji rad i „sakupljanje Božjih nota“.

Izložba je u kolovozu bila postavljena u Tolisi, a zatim je proširena i postavljena u Odžaku, gdje ostaje otvorena za posjetitelje do kraja mjeseca listopada.