Istina je prava novost.

Održani seminari za karitativne djelatnike i volontere Đakovačko-osječke nadbiskupije

Caritas Đakovačko-osječke nadbiskupije održao je od utorka 1. do utorka 15. listopada edukativne seminare za karitativne djelatnike, suradnike i animatore u šest regija i to Đakovu, Valpovu, Vinkovcima, Županji, Osijeku i Slavonskom Brodu, izvijestio je Tiskovni ured Đakovačko-osječke nadbiskupije.

Na seminaru su sudjelovale 133 osobe župnih karitativnih suradnika i animatora te članova župnih pastoralnih vijeća za karitativnu djelatnost iz 34 župe Đakovačko-osječke nadbiskupije. Ove godine su na seminaru za županjsku regiju po prvi put sudjelovali i učenici 6. razreda osnovne škole, njih 19, i učenici 8. razreda, članovi katehetske interesne skupine „Župni volonteri“.  

U prvom dijelu tema seminara bila je Papina poruka za 8. Svjetski dan siromaha pod nazivom: „Siromašni mirom“, a u drugom dijelu biskupska nakana za mjesec listopad Obitelj – ognjište istinske ljubavi“. Predavači na seminarima bili su povjerenici za Caritas navedenih regija odnosno dekanata. Oni su u izlaganjima sudionicima približili i pojasnili poruku Papa Franje koja se temelji na starozavjetnoj knjizi Sirahovoj.

„On u njojnalazi nadahnuće i poticajne misli koje oslikavaju odnos Boga prema siromasima za čije molitve i vapaje ne ostaje nezainteresiran. Kako se Bog kao dobri Otac, brine za sve one koji su najpotrebniji, a to su u prvom redu siromašni, marginalizirani, patnici i ljudi koji su odbačeni i zaboravljeni od društva. Osim toga, Papa naglašava potrebu za molitvom, kako moliti za siromahe, ali isto tako da treba moliti s njima. Na kraju, papa Franjo poziva da se Svjetski dan siromaha ne promatra samo kao jedan dan u godini, već kao prilika za kontinuiranu promjenu srca. Molitva i djelotvorna ljubav prema siromasima ne smiju biti samo povremeni činovi, nego svakodnevna praksa koja proizlazi iz vjere i povjerenja u Boga“, istaknuto je, među ostalim, na seminarima. 

U drugom dijelu, pomoćnik ravnatelja Caritasa Mišo Lukačević govorio je o obitelji na temelju crkvenih dokumenata u području pastorala, kateheze, socijalnih pitanja, odgoja i sakramenata koji, kako je istaknuo, uvijek iznova naglašavaju važnost obitelji. Istaknuo je da se u praksi u Caritasu najčešće ne susreće sa slikom obitelji koju predstavlja Crkva u svojim dokumentima, nego s obiteljima koje imaju problema i nalaze se u teškim situacijama.

Uslijedile su radionice na kojima su sudionici bili podijeljeni u grupama. Svaka je grupa dobila jedan primjer obitelji s određenom problematikom, a zatim su uz glumu njihovih stanja raspravljali o mogućim rješenjima. Na kraju seminara održana je molitva i meditacija te su svi sudionici zajedno molili Molitvu za obitelj Đakovačko-osječke nadbiskupije, izvijestio je Tiskovni ured Đakovačko-osječke nadbiskupije.