Istina je prava novost.

Biskup Glasnović predvodio misu za Rozu Palića, žrtvu komunističkog zločina

Dubrovački biskup Roko Glasnović predslavio je misu zadušnicu povodom 75. obljetnice smrti mladića Roze Palića u ponedjeljak 14. listopada u crkvi Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta u Kninu.

Za godišnji spomen izabran je Knin jer je kao mladi ročni vojnik JNA ubijen 14. lipnja 1949. u kninskoj vojarni zbog sudjelovanja na misi u Janjevu tijekom vojničkog dopusta. Njegovi zemni ostaci nikada nisu pronađeni.

Prije početka mise nazočne je pozdravio župnik i kninski gvardijan fra Josip Gotovac istaknuvši kako su se okupili upravo na Rozin rođendan, jer se rodio upravo 14. listopada 1926. u Janjevu. Na poseban način pozdravio je biskupa Glasnovića koji je s ubijenim Rozom Palićem i rodbinski povezan.

Uvodeći u misno slavlje, biskup Glasnović osvrnuo se na duhovnu baštinu iz koje iznikao mučenik Rozo Palić rekavši: „Sjeme koje umire u Gospodinu rađa mnogostruko i obilato. Ima danas trojice Roze Palića koji nose ime po njemu. Ubijeni Rozo je stric moje majke, a iz naše šire obitelji četvorica smo zaređeni kao svećenici. Uz mene i biskup Petar Palić, moj brat don Franjo Glasnović i ovdje nazočni pater Rozo Palić koji je i napisao knjigu o svome stricu. Imamo i dvije sestre redovnice, naše rodice, č.s. Mariju i č.s. Darku.“

Okupljene je pozdravio i u ime biskupa Palića koji se cijeli ovaj mjesec nalazi u Rimu na Biskupskoj sinodi. Naglasio je da je „uvijek rado dolazio u ovaj patnički i mučenički grad i s biskupom Antom Ivasom i s biskupom Tomislavom Rogićem moleći da se ovo krvlju natopljeno tlo blagoslovi s novom crkvom u kojoj ćemo zajedno Bogu zahvaljivati i Njemu se moliti.“

Misu su suslavili župnik i gvardijan Knina fra Josip Gotovac, župnik sv. Marka evanđeliste u Trstu o. Rozo Palić, župnik Kistanja don Stipe Mustapić, gvardijan i župnik Karina fra Petar Klarić, župnik Vodica don Franjo Glasnović, bivši janjevački župnik (1989.-1998), a danas svećenik u mirovini don Josip Dučkić, župnik Polače, Tinja i Raštevića don Ivan Perković, fra Žarko Mandarić, fra Mario Lemo i đakon Mario Katalinić.

Biskup je u homiliji naglasio važnost poniznosti, oprosta i obraćenja. Upozorio je da kao što se na Kalvariji tama nadvila nad životom, tako su i u prošlosti razne bezbožne ideologije nastojale istisnuti sliku Isusa Krista iz života ljudi, a to čine i u ove naše dane namećući sve ono što je protivno životu i namisli Isusa Krista i da zato moramo biti budni.

Osvrnuo se i na važnost čuvanja identiteta rekavši da su vrijeme i prostor bitne odrednice u životu čovjeka i zajednice. „Sve počinje prije više od 700 godina dolaskom iz Dubrovnika i iz srednje Bosne u Janjevo, Letnicu i Vrnavokolo kao najvažnija veća mjesta gdje su doselili Hrvati. Kroz cijelo to vrijeme života i rada bilo je patnji i poteškoća, ukratko stalna borba za vjerski i nacionalni identitet. I danas postoje pokušaji promjene identiteta, jezika i imena, ali se nikada nismo bojali jer je u nama bila živa vjera. Jer kad je Krist s nama, možemo sa svetim Pavlom uskliknuti: ‘ako je Bog za nas, tko će protiv nas’ – a iz povijesti nam je dobro znano da je krv mučenika sjeme novih kršćana“, rekao je biskup Glasnović.

Na kraju misnog slavlja o. Rozo Palić zahvalio je biskupu Glasnoviću što je došao iz Dubrovnika predvoditi euharistijsko slavlje rekavši da je to ujedno kruna i početak svega onoga što će se još činiti da se ne zaboravi spomen na ovo mučeništvo. „Obzirom da tijelo našeg strica Roze nikada nije pronađeno, nikada nije ni slavljena njegova sprovodna misa te baš prebirem po srcu koliko je ovo veličanstven događaj da Ti kao dubrovački biskup i sin Janjeva danas pod ovom misom zaokružuješ tu 721. godina dugu i slavnu našu povijest odanosti Bogu, ljubavi prema vidljivoj glavi Crkve – Papi i hrvatskom narodu“, rekao je o. Rozo. Zahvalio je i domaćem župniku i gvardijanu fra Josipu Gotovcu što je velikodušno ustupio prostor crkve i pastoralnog centra gdje je nakon mise predstavljena knjiga i održana izložba pod nazivom „Ko’ ispećen krih u crvenom plamenu“.

„Zahvaljujući Bogu za biskupe iz našeg roda, Roka i Petra, za tolika duhovna zvanja iz naših župa Janjeva i Letnice, zahvalimo Bogu i na hrvatskim braniteljima, za njihovu ustrajnost u nevoljama, molimo od Gospodina obnovu našeg današnjeg naraštaja, snagu za nova iskušenja kroz koja prolazimo, da s Bogom računamo, na njega se oslanjamo i iz vjere i po vjeri živimo”, zaključio je o. Rozo Palić.

Nakon mise održana je promocija knjige „Žrtva Euharistije mržnjom komunizma“ autora Darije Garbin i o. Roze Palića, uz predavanje Roka Antića, zamjenika načelnika Općine Kistanje o temi „Povijesni hod Hrvata Janjevaca“. Antić je između ostaloga istaknuo kako je Nikola, stariji brat ubijenog Roze Palića, dva puta bezuspješno tijekom te 1949. godine odlazio iz Janjeva u Knin tražeći od vojnih vlasti tijelo svojega brata. Kad je posljednji put došao u Knin ne bi li preko Crvenog križa uspio doznati istinu, zapovjednik vojarne mu se obratio riječima: „Vidimo li te još jednom pred vojarnom, isto ćeš kao i brat završiti“. Tada Nikola sasvim sigurno nije mogao ni sanjati da će njegova dva unuka postati biskupi (Antunov sin Petar i Marijin sin Roko), a da će upravo njegov unuk Roko kao tajnik šibenskog biskupa Ivasa u tom istom Kninu nakon 66 godina 2015., asistirati pri blagoslovu oltara nove crkve u Kninu, a 2024., nakon 75 godina kao dubrovački biskup praktički imati sprovodnu misu ubijenom djedovom bratu Rozi.

Na predstavljanju su nastupili pjesnikinja Ana Palić i voditelj predstavljanja Ante Nadomir Tadić Šutra. Mješoviti pjevački zbor „Sveta Cecilija“ iz Kistanja pod ravnanjem s. Blaženke Delonge i orguljaša prof. Vinka Tomića svojim pjevanjem dodatno su obogatili misno slavlje, a tijekom predstavljanja izveli su skladbe znakovita naslova: „Izvedi narod moj o Gospode“, „Zemljo moja“, „Jedna je Hrvatska“ i „Sedam stotina godina“.

FOTO Misa za Rozu Palića