Istina je prava novost.

Molitvena akcija „Milijun djece moli krunicu“ u Gospiću

Molitvena akcija „Milijun djece moli krunicu“, koja je 2005. pokrenuta u mnogim zemljama, a poslije i u Hrvatskoj, održana je ove godine u petak 18. listopada u Osnovnoj školi dr. Jure Turića u Gospiću.

Ciljevi akcije, odnosno projekta bili su upoznati učenike sa samom inicijativom i aktivno sudjelovati u njezinu širenju i promicanju temeljnih društvenih i religijskih vrijednosti kao što su mir, međusobno zajedništvo, prihvaćanje drugoga, ljubav i suosjećanje s drugima, briga za zajedničko dobro. Ovogodišnje molitveno geslo akcije je „Molite krunicu i bit će mir“, želeći tako, prema želji pape Franje, povjeriti Marijinom zagovoru Ukrajinu, Mjanmar, Sudan i ostalo stanovništvo koje pati zbog rata i svakog oblika nasilja i bijede.

Tijekom priprema vjeroučenici su s vjeroučiteljem Franjom Puškarićem izradili prigodni plakat s motivom krunice. Budući da se u nedjelju 20. listopada slavi Svjetski dan misija, zrnca krunice u obliku srca izrezali su od kolaž papira u misijskim bojama. Tom gestom htjeli su iskazati svoju povezanost s misionarima koji djeluju u misijskim zemljama.

Na dan održavanja molitvene akcije – projekta vjeroučenici 2. d, 3. b i 3. c razreda te Odgojno-obrazovne skupine i Odjela posebnog programa pod vodstvom vjeroučitelja Jelene Majer, Mirele Miočević, Franje Puškarića i Leonarde Ružička okupili su se u holu škole. Pridružili su im se upravitelj župe Navještenja BDM u Gospiću o. Marko Maglić i pomoćnice u nastavi. Vjeroučitelji su najprije upoznali vjeroučenike s molitvenom akcijom i njezinim ciljevima, a zatim su svi zajedno izmolili krunicu i Dječju posvetnu molitvu Majci Božjoj. Molitveni susret završio je zajedničkom fotografijom s ravnateljem škole Ivicom Radoševićem i pedagoginjom Ankom Nikšić.

Organizator akcije je Zaklada papinskog prava „Pomoć Crkvi u nevolji“ (ACN). Njezin predsjednik kardinal Mauro Piacenza uputio je poziv svim vjernicima: „Povežite se sa svojim skupinama, školama, molitvenim zajednicama, radijskim i TV postajama, digitalnim platformama, društvenim mrežama… I potaknite svoju djecu i unuke da s vama mole krunicu.“