Istina je prava novost.

Proslavljen blagdan sv. Luke evanđelista, zaštitnika Hrvatskoga katoličkog liječničkog društva

Trodnevnim programom od 16. do 18. listopada članovi Hrvatskoga katoličkog liječničkog društva (HKLD) proslavili su blagdana sv. Luke evanđelista, svoga nebeskoga zaštitnika.

Uoči Misijske nedjelje, ovogodišnja duhovna priprava za taj blagdan bila je posvećena misijskom pastoralu. Prvoga dana duhovnih rekolekcija, u srijedu 16. listopada, u Dvorani Margarita Peraica u sjedištu HKLD-a članovima se obratila s. Ivana Margarin, nacionalna ravnateljica Papinskih misijskih djela u Republici Hrvatskoj, ustanove koja koordinira misijski pastoral u Hrvatskoj, a pomaže djelovanje misionara u siromašnim i nerazvijenim zemljama Afrike, Azije, Južne Amerike i Oceanije. Uz evangelizaciju i osnivanje novih kršćanskih zajednica, misionari i misionarke pomažu u razvoju lokalne zajednice, a poglavito podupiru školstvo i zdravstvenu zaštitu. Stoga je uloga liječnika i svih drugih zdravstvenih djelatnika veoma važna u misijskom poslanju. U svom izlaganju naslovljenom „Žar u misijskom poslanju“, s. Ivana naglasila je važnost misijskog djelovanja u udaljenim i siromašnim zemljama, osobito onima koje ne poznaju evanđelja jer se u njima kršćanstvo brže i lakše prihvaća. Istaknula je i novi trend potrebe za misijskim pastoralom i u razvijenim zemljama Europe i Sjeverne Amerike u kojima je potrebno provoditi reevangelizaciju zbog sveprisutne otuđenosti zapadnoga svijeta od Boga i udaljavanju od kršćanskih korijena.

Drugoga dana rekolekcija, u četvrtak 17. listopada, u Dvorani Margarita Peraica predstavili su se kolege iz Slovenije s izlaganjem „Slovenska misijska volonterska ekspedicija: Indija 2024.“, Izlagali su mag. sc. Marija Leskovec, prof. pedagogije, laička misionarka iz Ljubljane, vlč. Primož Lorbek, mag. teologije, župnik Sveučilišne župe Maribor, asist. sc. Simona Kovačec, dr. med., spec. obiteljske medicine te Niko Mlinarič, student treće godine Medicinskog fakulteta u Mariboru. Oni su prikazali svoja iskustva iz misije u Indiji gdje su boravili tijekom ljeta 2024. kada su s grupom volontera posjetili sjedište redovničke zajednice Misionarke ljubavi u Kalkuti te druge kuće u kojima se provodi skrb za najugroženije i najsiromašnije članove društva, uključujući i umiruće. Vlč. Lorbek prikazao je svoje pastoralno djelovanje u jedinstvenoj sveučilišnoj župi koja okuplja sve studente mariborskog Sveučilišta jer se u sklopu Sveučilišta ne smije imenovati sveučilišnog kapelana, pa on djeluje izvan Sveučilišta. Ove godine svom su pastoralu pridružili i misijsku aktivnost za koju su interes pokazali i studenti medicine, na poticaj mag. Marije Leskovec koja je već 15 puta boravila u raznim misijama u Indiji.

Na blagdan sv. Luke evanđelista, 18. listopada članovi HKLD-a okupili su se u crkvi sv. Marka na Gornjem gradu na svečanom misnom slavlju koje je predvodio apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj nadbiskup Giorgio Lingua, a koncelebrirali su duhovnik HKLD-a prof. dr. Ivan Bodrožić, prof. dr. Jerko Valković s Hrvatskoga katoličkog sveučilišta (nekadašnji duhovnik Podružnice HKLD-a u Rijeci) te preč. mr. sc. Tomislav Hačko, pročelnik Tiskovnog ureda Zagrebačke nadbiskupije.

Okupljenim članovima HKLD-a mons. Lingua obratio se na hrvatskom jeziku, najprije zahvalivši na pozivu da predvodi ovu svečanost, a potom je u homiliji istaknuo četiri aspekta Lukinih spisa koji mogu biti izvor nadahnuća za liječničku službu: vjernost poslanju, ozbiljnost u radu, pozornost prema najmanjima i izgradnja zajednice.

Na kraju misnoga slavlja nazočnima se obratio i predsjednik HKLD-a izv. prof. dr. sc. Rok Čivljak koji je čestitao članovima HKLD-a blagdan zaštitnika te zahvalio svima koji su sudjelovali u ovom slavlju: solistima i članovima Oratorijskog zbora Cantores sancti Marci, predvođeni orguljašem prof. Pavom Mašićem, čitačima iz Sekcije mladih HKLD-a kao i svima koji su sudjelovali u pripremi ovoga slavlja, uključujući i suslavitelje ovoga misnoga slavlja. Posebnu zahvalnost izrazio je apostolskom nunciju mons. Lingui na predvođenju ovoga euharistijskoga zajedništva, kao i na učiteljskim riječima poduke i podrške koje je uputio svim zdravstvenim djelatnicima koji slijede učiteljstvo Krista, čiji je život približio i sv. Luka, i sam liječnik, ali i autor jednoga od četiriju Evanđelja i Djela apostolskih.

Po završetku misnoga slavlja članovi HKLD-a s gostima nastavili su druženje u župnoj dvorani gdje su proslavili rođendane i imendane čak petero članova HKLD-a.