Istina je prava novost.

Zadar: Klasična gimnazija Ivan Pavao II. proslavila Dan škole

Klasična gimnazija Ivan Pavao II. u Zadru proslavila je na blagdan sv. Ivana Pavla II. u utorak, 22. listopada, Dan škole.

Svečano misno slavlje u katedrali sv. Stošije u Zadru predvodio je zadarski nadbiskup Milan Zgrablić.

Nadbiskup Zgrablić je čestitao učenicima i profesorima blagdan njihovog naslovnika i zaštitnika te Dan škole, istaknuvši da je Ivan Pavao II. pokazao kako se istinski ljubi Crkvu.

„Pokazao je ljubav prema svim generacijama i svim narodima, i prema našem narodu kojeg je pohodio tri puta, a 2003. godine bio je veličanstveno dočekan i u Zadru. Ivan Pavao II. jako je volio mlade i pokrenuo je održavanje svjetskih susreta mladih. Posvećivao im je puno vremena i pažnje, s puno strpljenja i ljubavi je tumačio Božju riječ“, rekao je mons. Zgrablić, poželjevši svima njegov zagovor.

Nadbiskup Zgrablić je podsjetio na poruku sv. Ivana Pavla II.: „Izgradnja svijeta bez Boga, prije ili poslije, završava protiv čovjeka“. To se događa u pojedincima i u društvu, rekao je. „Znanje treba stjecati, treba učiti, stalno se nešto razvija, ali, to nije dovoljno. Puno ulažemo u znanje, što je potrebno da bismo se razvijali, da bi život bio bolji i napredovao. Ali, samo to nije dovoljno. Svatko osobno treba graditi svoj život s Bogom i u Bogu da bi život bio blagoslovljen. Ako život počiva na Bogu, onda vodi u veliko bogatstvo i blagoslov“, poručio je mons. Zgrablić.

Nadbiskup je pojasnio tri stvarnosti iz navještenog evanđelja koje su poticaj da se ne izgube na putu života. „Isus kaže učenicima da trebaju biti kao oni koji čekaju svoga zaručnika koji se vraća sa svadbe. U takvoj atmosferi života trebamo živjeti. Vjeru moramo živjeti kao napetost u kojoj čekamo, iščekujemo nešto veliko, onoga koji nas ljubi, svoga zaručnika“, rekao je nadbiskup Zgrablić, upozorivši da se ne smijemo priviknuti na znakove koji nas okružuju, nego moramo bdjeti da nam uvijek budu podsjetnik na Boga koji nas ljubi.

„Isus kaže i neka nam bokovi budu opasani. To je slika čovjeka koji je u Isusovo vrijeme nosio dugu haljinu koja je bila opasana, da bi mogao nesmetano hodati. Naše bokove opasujemo Božjim zapovijedima, one su taj pojas. Bog je čovjeku dao Dekalog, a deka logos znači deset riječi. Bog je izgovorio svoju riječ. Bog nas je uputio na koji način moramo živjeti. Rekao je gdje se nalazi opasnost. Bog nam progovara ne da nam nešto zabranjuje, nego iz velike ljubavi prema nama; da nam otkrije istinu jer mi istinu ne prepoznajemo i ne vidimo. Nekad je prepoznamo kasno, shvatimo da smo bili prevareni, premda nas je isprva nešto privlačilo. Božja riječ nam pomaže da otkrijemo pravo mjesto u našem životu“, poručio je mons. Zgrablić, istaknuvši da Isus sve zapovijedi svodi na zapovijed ljubavi.

„Isus kaže i da imamo upaljene svjetiljke. Za svjetiljku je bitno da ima ulja. Ulje su dobra djela koja činimo u životu. Nije dobro samo da nešto ne činiš. Treba činiti dobro drugome, ne činiti mu nažao. Kad to činimo, naše svjetiljke punimo uljem. One nam pomažu da hodamo ispravno u životu. Na kraju života te svjetiljke će nam pomoći da obasjamo naše lice, da Gospodin može prepoznati u nama odraz svoga lica“, rekao je mons. Zgrablić.

Nadbiskup je potaknuo učenike da grade kuću svoga života na stijeni Isusu, da budu ponosni što ih Bog ljubi; da imaju puno svjetla u duši i da budu opasanih bokova jer su tada sigurni u koracima svoga života, da ih ne zahvati zlo i da ih ništa ne rastavi od ljubavi Božje.

Misi u katedrali prethodio je susret učenika i profesora u sportskoj dvorani Klasične gimnazije gdje je program održalo Hrvatsko nadzemlje. Izveli su skečeve o molitvi, potrebi izgradnje osobnog odnosa s Bogom, značenju mise; prikazali su kratke motivacijske filmove, npr. o značenju ispovijedi.

Nagovor srednjoškolcima u gimnaziji održale su Josipa Krželj i Anita Dadić iz Hrvatskog nadzemlja.

Ravnatelj Klasične gimnazije don Ante Dražina, čestitao je učenicima i djelatnicima Dan škole, poželjevši svima da nasljeduju vrednote koje je promicao sv. Ivan Pavao II.