Istina je prava novost.

Sveta Stolica: Blizina s Libanonom, „svjetionikom mira“

U izlaganju na Međunarodnoj konferenciji za potporu stanovništvu i suverenitetu Libanona u Parizu u četvrtak 24. listopada 2024., vatikanski dotajnik za odnose s državama mons. Mirosław Stanisław Wachowski rekao je kako drama sukoba posebno pogađa kršćanska sela, te izrazio nadu da će Libanon i dalje biti „svjetionik mira i stabilnosti“ u cijeloj regiji, objavio je Vatican News.

Apel za trenutni prekid vatre

„Sveta Stolica dijeli patnju libanonskog naroda, proširenu na onu drugih ljudi na Bliskom istoku. Poticaj je stoga pape Franje da se uspostavi trenutni prekid vatre na svim bojištima, pribjegavajući pregovorima i posredovanju, kao što je predloženo Poveljom Ujedinjenih naroda“, istaknuo je mons. Wachowski, posebno napominjući potrebu zaštite i promicanja dragocjenog pluralizma koji karakterizira Libanon.

Očuvati teritorijalni integritet

U viziji Svete Stolice uloga kršćanskih zajednica u nacionalnom i bliskoistočnom kontekstu nezamjenjiva je i temeljna, posebno što se tiče blagostanja i prosperiteta, budući da su sada već postale vitalna sastavnica libanonskoga identiteta. S tim u vezi, vatikanski je dotajnik za odnose s državama ponovno izrazio zabrinutost Svete Stolice zbog trenutno upražnjenog mjesta predsjednika Republike Libanon.

„Njegov izbor nije puka opcija, nego, štoviše, potreba radi očuvanja neovisnosti, jedinstva i teritorijalnog integriteta Libanona“, rekao je te izrazio nadu da će se u najkraćem mogućem roku popuniti ta institucionalna praznina.

Posljedice sukoba na civilima

Mons. Wachowski se potom osvrnuo na aktualni sukob na Bliskom istoku, koji njegovo stanovništvo pogađa razaranjem i gubitkom ljudskih života. „Najveći je pritisak na stanovništvu južnog Libanona, osobito na kršćanskim selima. Sveta je Stolica stoga ponovno uputila apel za poštovanje međunarodnih normi, među kojima i zaštitu bolnicā, klinikā, školā, obrazovnih ustanova i mjestā bogoslužja koja služe civilima, kao i njihove osobne imovine“, poručio je.

Zauzimanje Crkve u Libanonu

„Međunarodna je zajednica pozvana pomoći Libanonu da se suoči sa značajnim kretanjem interno raseljenih osoba s juga na sjever zemlje“, rekao je potom mons. Wachowski te istaknuo zauzimanje Crkve, kroz napore lokalnoga Caritasa i brojnih župa, škola i samostana, jamčeći im zaštitu i potporu.

Dotajnik za odnose s državama je zatražio također da se poštuju misije Privremenih snaga Ujedinjenih naroda u Libanonu (UNIFIL), tražeći provedbu rezolucija UN-a koje se odnose na Libanon, kao što je nadležnost lokalne vlade nad cijelim teritorijem.

„Dosta je s iskorištavanjem Libanona i Bliskog istoka”

„Osim toga, i dalje ostaje imperativ da se ostave po strani ‚djelomične istine‘ kako one ne bi prevladale nad nadom ljudi“, rekao je na kraju mons. Wachowski citirajući papu Franju: „Dosta je s iskorištavanjem Libanona i Bliskog istoka za strane interese i profite!“