Budi dio naše mreže
Izbornik

Banja Luka: Duhovsko bdjenje u župnoj crkvi „Marija Zvijezda“

Banja Luka (IKA/TABB)

U subotu, 4. lipnja 2022. upriličeno je tradicionalno Duhovsko bdjenje u župnoj crkvi bivše opatije Marija Zvijezda u Banja Luci.

Na poziv domaćeg biskupa Franje Komarice i ove godine se na molitveno Duhovsko bdjenje – osim domaćih vjernika – odazvao veći broj članova molitvenih zajednica, okupljenih u Karizmatsku obnovu u Duhu Svetom iz BiH. Došli su autobusima i osobnim vozilima iz više župa Mostarsko-duvanjske biskupije, iz Livanjskog dekanata, te iz srednje Bosne i Posavine.

Više stotina sudionika provelo je od 13 do iza 20 sati u zajedničkoj molitvi, pjevanju i slušanju Božje riječi, te u izlaganju biskupa Komarice, nekoliko redovnika franjevaca, jednog đakona i dvoje laika.

Sve je sudionike na početku zborovanja pozdravio fra Domagoj Šimić, župnik i gvardijan na Petrićevcu, biskupov povjerenik za mlade i laike Banjolučkog dekanata. On je protumačio tijek zborovanja, a i kasnije je koordinirao pojedinim dijelovima molitvenog slavlja, te pri kraju euharistijskog slavlja predvodio pobožnost zajedničkog klanjanja pred izloženim Presvetim oltarskim sakramentom.

Koordinator Karizmatske obnove u Duhu Svetom za BiH Mirko Puđa izrazio je biskupu Komarici zahvalnost za i ovogodišnje organiziranje Duhovskog bdjenja u Mariji zvijezdi, kamo rado dolaze članovi molitvenih zajednica iz cijele zemlje. Zahvalio je i voditeljima molitvenih zajednica za organizaciju ovogodišnjeg duhovskog hodočašća u Mariju Zvijezdu.

Zatim se biskup obratio brojnim moliteljima koji su ispunili prostranu Gospinu crkvu, izrazivši svoju „veliku radost“ zbog ovogodišnjeg duhovskog molitvenog zborovanja pred dragim likom Gospe, Majke Crkve, Kraljice apostola, te Majke svih naroda, a koji se nalazi u toj najvećoj Gospinoj crkvi na području cijele Banjolučke biskupije.

Izrazivši dobrodošlicu svima, biskup Komarica ih je pozvao da se najprije zajedno, u pjesmi, obrate dragoj Gospi, te otpjevaju „Himan Mariji Zvijezdi“, a zatim omiljenu hodočasničku pjesmu iz Hercegovine „Došli smo ti Majko draga“.

Prema predviđenom programu, uslijedilo je pozdravno i uvodno obraćanje biskupa domaćina.

Kao moto cijelog predduhovskog molitvenog zborovanja biskup je uzeo riječi poznate liturgijske pjesme : „Od sva se četiri vjetra Crkva sabire sveta, u živi Božji hram. Krist joj je glava, Duh Božji snaga, Marija Mati, a Nebo dom. Kako je dobro, kako je lijepo, zajedno biti u domu tvom.“

Posvjestivši da se svi nalaze na osobitom svetom mjestu molitve i žive vjere, dragocjene duhovne baštine velezaslužnih redovnika trapista iz brojnih europskih zemalja, gdje je prije dvije i pol godine utemeljen od strane Banjolučke biskupije Europski centar za pomirenje, mir i suradnju, biskup je naglasio glavne nakane zborovanja: zahvaljivanje i učvršćivanje u svom kršćanskom identitetu te zazivanje svjetla i snage Duha Svetoga po zagovoru Presvete Djevice i Bogorodice Marije, Majke Crkve.

Zatim je ukratko izložio službeni nauk Crkve o Kristu, o Duhu Svetom, o Mariji i o Crkvi kao i o njihovim međusobnim odnosima, osobito glede ostvarivanja Božjeg spasenjskog djela s ljudskim rodom. Svoje uvodno obraćenje biskup je završio s četiri posebne molitve: Ocu, Sinu, Duhu Svetom i Majci Božjoj i Majci Crkve Mariji.

Uslijedilo je zatim, polusatno zajedničko pjevanje himana, hvalospjeva i klicanja Bogu Ocu i Sinu, a osobito Duhu Svetomu. Pjevanje je predvodila i sviranjem podržavala grupa pjevača i svirača, slavljenički tim iz molitvene zajednice „Most Božje ljubavi“ iz Mostara.

Biskup Komarica zatim održao prigodno predavanje, u kojem je iznio službeni crkveni nauk o Crkvi Kristovoj, s osobitim naglaskom na mjesto i ulogu vjernika laika u Crkvi i u svijetu. Protumačio je udioništvo laika u Kristovoj svećeničkoj, proročkoj i kraljevskoj službi; zatim njihovu ulogu u društvu i u javnom životu. Predstavio je i „velikog sina“ Mjesne i domovinske crkve – blaženog Ivana Merza kao „uzor angažiranog vjernika laika 21. stoljeća“ (Benedikt XVI).

Pri kraju svoga izlaganja biskup je ukratko prikazao „izuzetno bogatu duhovnu, prosvjetnu, kulturnu i civilizacijsku baštinu“ redovnika trapista slavne opatije Marija Zvijezda, zaslužne za opći razvoj grada Banje Luke i cijele okoline. Tu baštinu, desetljećima prisilno uništavanu i zanemarivanu, sadašnja generacija preostalih katolika u gradu i zemlji pokušava, uz pomoć plemenitih ljudi iz nekoliko europskih zemalja, spasiti od daljnjeg uništenja i ponovo revitalizirati – u duhu socijalnog nauka Crkve.

Izrazio je svoju radost zbog sve većeg zanimanja i domaćih članova Crkve kao i iz drugih sredina za njihov mogući osobni doprinos životvornosti i djelotvornosti Crkve u suvremenom svijetu, u duhu pripreme cijele Crkve za svjetsku Biskupsku sinodu o sinodalnosti u Crkvi.

Nakon stanke i okrijepe uslijedilo je zajedničko pjevanje nekoliko himana, a zatim izlaganja o dosadašnjem sinodalnom putu Banjolučke biskupije, koji su predstavili članovi biskupijskog Odbora za sinodalni put: đakon Ilija Kelić, Ivana Lukenda i Mirko Puđa.

Nakon tih izlaganja, koja su popraćena pljeskom svih prisutnih, ponovno je zajednički otpjevano nekoliko prikladnih duhovnih pjesama.

Prigodnu duhovsku meditaciju kao i pripravu za sakrament svete ispovijedi imao je fra Tomislav Jelić, župnik u župi Ružići i duhovni asistent karizmatske obnove.

Domaći župnik Zvonko Topić, više svećenika te biskup Komarica stajali su na raspolaganju za sakrament ispovijedi, kojemu su pristupili brojni sudionici zborovanja.

Predavanje o djelovanju Duha Svetoga u Crkvi današnjice imao je fra Ivo Pavić, župnik iz Šurkovca. Opet je uslijedilo zajedničko pjevanje, a zatim šutnja za osobnu molitvu u tišini i za nesmetano ispovijedanje.

Koncelebrirano misno slavlje predslavio je biskup Franjo Komarica. U prigodnoj propovijedi još je jednom posvjestio nazočnima opipljivost Božjeg milosrđa, ljubavi i skrbi u životu svakog Kristovog vjernika kao i u našim crkvenim zajednicama, te na pravo i obavezu da, kao kršćani, „moramo biti spokojni, radosni i osjetljivi na uvijek nove poticaje Duha Svetoga – za osobno, osobito duhovno dobro i za dobro mnogih drugih naših suvremenika“. Pjevanje su predvodili nazočni pjevači iz više župnih zborova, a svirao je Mirko Puđa.

Nakon zajedničkog klanjanja pred Presvetim Oltarskim Sakramentom, koje je uslijedilo pri kraju misnog slavlja, a pod kojim je izrekao svoju meditaciju fra Domagoj, biskup je uručio službeno odobrenje Statuta Karizmatske obnove u Duhu Svetom i dekrete voditelju Karizmatske obnove Mirku Puđi i duhovnom asistentu fra Tomislavu Jeliću.

Zahvalio je njima i svim članovima karizmatskih zajednica za njihovo dosadašnje neumorno i dragocjeno sudjelovanje u životu Crkve u našoj zemlji. Potaknuo ih je da s još većim žarom nastave svoju suradnju poticajima Duha Svetoga na korist svojih župnih zajednica.

Koordinator Puđa i asistent fra Tomislav zahvalili su biskupu Komarici i kardinalu Vinku za njihovo veliko razumijevanje i podršku karizmatskom gibanju na području župa u njihovim (nad)biskupijama, što je popraćeno velikim pljeskom nazočnih.

Zborovanje je završilo zajedničkim pjevanjem pjesama u čast Kristu, Duhu Svetom i Majci Božjoj.

Po završetku zborovanja mnogi su se hodočasnici, osobito iz Hercegovine, livanjskog kraja i vrhbosanskih župa, zadržali u dvorištu crkve, u druženju s biskupom, svećenicima i međusobno.