Budi dio naše mreže
Izbornik

Banja Luka: Misnim slavljem proslavljen blagdan sv. Majke Terezije

Banja Luka (IKA)

U samostanskoj kapeli i dvorištu pred kapelom sestre svete Majke Terezije Misionarke ljubavi svečanom svetom misom liturgijski su – zajedno s nazočnim Božjim narodom – proslavile blagdan svoje svete utemeljiteljice u ponedjeljak 5. rujna.

Misu je predvodio banjolučki biskup Franjo Komarica. Koncelebrirali su preč. Vladislav Žarko Ošap, župnik i dekan banjolučki, mons. Ivica Božinović, župnik župe Presnače, ravnatelj KŠC u Banjoj Luci i biskupijski ekonom, te p. Tomislav Topić, župnik župe Šimići i upravitelj župe Mahovljani.

Na misi je sudjelovalo 100-tinjak vjernika. Među njima je bilo i desetak redovnica iz banjolučkih samostana sestara Milosrdnica i Klanjateljica Krvi Kristove; grupa štićenika sestara Misionarki te grupa mladih volontera iz župe Široki Brijeg u Mostarskoj biskupiji, koji su predvodili pjevanje na misi.

Biskup Komarica je na početku mise izrazio zahvalnost Bogu, a i svim nazočnima, što može u zajednici redovnica družbe Misionarke ljubavi, koju je osnovala sveta Majka Terezija, proslaviti svečano njezin blagdan. Pozvao je sve na molitvu za sestre Misionarke te za dar kršćanske ljubavi svakome od nazočnih, a i drugih kršćana – prema brojnim siromasima u gradu i kraju.

U prigodnoj propovijedi biskup se prisjetio svoga susreta sa svetom Majkom Terezijom prilikom njenoga pohoda Sarajevu 1978. godine, kada je on ondje bio profesor, te njezine vlastoručne čestitke za njegovo biskupsko ređenje u Rimu 1986. i njezino pismeno obećanje da će moliti za njega i njegovu biskupiju.

Iznio je zatim u kratkim crtama njezin „dramatičan ali izvanredno blagoslovljeni životni put“ – od rodnog Skoplja, preko Irske do Indije te u Indiji i po cijeloj kugli zemaljskoj. A u Indiji – najprije njeno djelovanje tijekom 18 redovničkih godina u Družbi „Loretskih sestara“, a onda i posebni Božji milosni poziv u novom obliku življenja redovničke karizme u novoj Družbi, koju je ona – uz Božju pomoć – osnovala 1948. godine, a koju je papa Pio XII. potvrdio 1950. godine. Spomenuo je biskup kako mu je osobno svetica rekla, nakon što je saznala da je on iz Banje Luke, kako je i jedna od njezinih prvih suradnica u njezinoj službi bila Banjalučanka – sestra Franciska Orzes.

Naveo je zatim bitne oznake njezine družbe, koja uz 3 redovita zavjeta ima i „zavjet služenja najsiromašnijima od siromašnih i to od srca i bez ikakve nadoknade ili plaće“. Spomenuo je cijeli niz otvaranja kuća za najbjednije, najprije u Indiji, a onda po cijelome svijetu. Do njene blažene smrti 1997. godine sveta je Majka Terezija osnovala 594 redovničke kuće u 120 zemalja svijeta.

Osim družbe Misionarke ljubavi osnovala je i Red braće Misionari ljubavi; zatim kontemplativne ogranke – ženske i muške – svoje družbe; red svećenika te cijeli niz udruženja vjernika laika, volontere – misionare, te Pokret dijecezanskih svećenika „Pokret Tijela Kristovog“. Za sebe je ona govorila da je „samo mala olovka u Božjoj ruci, a Bog je sve, On sve čini po meni“.

Citirao je više njenih smjerodavnih poruka koje se odnose na sve, koji se žele dati Kristu na raspolaganje.

Naveo je da ju je sveti papa Ivan Pavao II proglasio blaženom 2003. – iste godine kada i blaženog Ivana Merza; a papa Franjo svetom 4. rujna 2016. – „kao vrhunac svete Godine milosrđa“.

Biskup je pozvao sve nazočne da Bogu zahvaljuju za uistinu divan primjer uspjelog kršćanskog života ove, svima drage i tako bliske svetice, te da se u taj primjer i oni sami ugledaju.

Zahvalio je posebno i njenim duhovnim kćerima Misionarkama ljubavi, koje dolaze iz četiri zemlje s tri kontinenta, te svima koji im pomažu u njihovom samozatajnom dragocjenom služenju najsiromašnijim u Banjoj Luci i cijeloj okolini.

Nakon misnog slavlja svi su se sudionici misnog slavlja zadržali na maloj okrepi, koju su upriličile sestre i njihove pomoćnice i pomoćnici.