Budi dio naše mreže
Izbornik

Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata u Bosanskoj Posavini

Bosanski Brod (IKA)

Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata u Bosanskoj Posavini okupio je i ove godine brojne Posavljake 6. listopada, na dan 27. obljetnice pada Bosanskoga Broda i većeg dijela Bosanske Posavine, koji je doveo do egzodusa hrvatskoga i bošnjačkog naroda toga kraja.

U organizaciji Udruge dragovoljaca i veterana 101. bosanskobrodske brigade Slavonski Brod i Koordinaciji udruga proisteklih iz Domovinskog rata Brodsko-posavske županije prvi dio programa započeo je u jutarnjim satima u Bosanskoj Posavini pohodom spomen obilježjima i mjesnim grobljima u Bosanskom Brodu i okolnim selima. Slijedilo je misno slavlje u župnoj crkvi Sv. Ilije proroka u Bosanskom Brodu, koje je predvodio domaći župnik Antonio Čutura.

Kao predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana 101. BB brigade u kojoj je poginulo 426 pripadnika i 1417 stradalo u borbenim djelovanjima branitelj Ivo Đogaš istaknuo je kako se svake godine na taj dan prigodnim programom prisjećaju svojih najhrabrijih vitezova koji su u obrani svoje rodne grude bili spremni na najveću žrtvu – svoje živote, te da je to najmanje što mogu za njih učiniti kako bi ih oteli zaboravu. Dodao je da nažalost pripadnicima HVO-a još uvijek nisu riješena osnovna ljudska prava te poručio kako je u Bosanskoj Posavini izgubio prijatelja, brata, dom i grob. Druženje su nastavili uz zajednički ručak u župnoj dvorani.

Drugi dio programa održan je u Slavonskom Brodu polaganjem vijenaca i paljenjem lampiona kod spomen-obilježja poginulih i nestalih branitelja u Domovinskom ratu. U Gradskoj knjižnici potom je održan okrugli stol „Sjećanje na žrtve Domovinskog rata u Bosanskoj Posavini“.

U programu Dana sjećanja sudjelovali su brojni branitelji, rodbina poginulih, članovi udruga proizašlih iz Domovinskog rata i visoki dužnosnici Republike Srpske na čelu s Josipom Jerkovićem te predstavnici društveno-političkih vlasti Republike Hrvatske.

U predvečerje Dana sjećanja duž gradskog šetališta i ove kao i dosadašnjih godina uz rijeku Savu zapaljeno je 500 lampiona u znak sjećanja na 2000 poginulih u Domovinskom ratu u Bosanskoj Posavini, i 5000 ranjenih. U tom dijelu Bosanske Posavine prije rata živjelo je gotovo 50.000 Hrvata katolika, a do danas ih se vratilo tek 1000, uglavnom starijih i nemoćnih.