Budi dio naše mreže
Izbornik

Kardinal Puljić: 'Došli smo ovdje naći utjehu, učvrstiti vjeru'

Zagreb (IKA)

Vjernici Vrhbosanske nadbiskupije i Banjolučke biskupije hodočastili su četrnaesti put, u subotu 12. listopada, u Nacionalno marijansko svetište Majke Božje bistričke gdje je pred nekoliko tisuća vjernika, zavjetno slavlje na otvorenom, u suslavlju s banjolučkim biskupom mons. Franjom Komaricom, pomoćnim biskupom banjolučkim mons. Markom Semrenom te nekoliko desetaka svećenika, predvodio vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić.

Na hodočašću vjernika Vrhbosanske nadbiskupije i Banjalučke biskupije u Mariju Bistricu već tradicionalno sudjeluju i hodočasnici iz hrvatskih katoličkih misija u Beču, Linzu, Grazu te iz drugih mjesta, a na početku propovijedi kardinal je istaknuo da se prvi puta, otkako se organizira hodočašće, okupilo toliko vjernika iz različitih krajeva gdje žive Hrvati katolici podrijetlom iz BiH. „Kako se ne bismo radovali? Došli smo našoj Majci! Svi mi osjećamo potrebu naći jedno biće kojemu se možemo povjeriti i podijeliti životnu stvarnost. Došli smo ovdje naći utjehu, učvrstiti vjeru“, istaknuo je kardinal Puljić.

Kako se ne bismo radovali? Došli smo našoj Majci! (…) Došli smo ovdje naći utjehu, učvrstiti vjeru.“

Kardinal je naglasio da je ovaj susret lijepo doživjeti zato što Hrvate, bez obzira gdje živjeli, povezuje vjera i isto narodno biće. Zapitao se i kako zaštiti mlade da se ne udalje od Crkve. „Došli smo Gospi moliti se da spasi našu djecu i da ih izvede na pravi put. Svi smo mi misionari u mjestima gdje živimo. Ne trebamo mi njima držati lekcije iz vjeronauka. Trebamo tako živjeti da mladi u nama iščitaju pouzdanje u Boga. To je najjača lekcija“, ustvrdio je vrhbosanski nadbiskup.

Foto: Facebook Sv. Martin Biskup Šćitarjevo

„Jasno je, mnogi su donijeli i svoje strahove. Mnogi se pitaju što će od nas biti i ne znam na to odgovoriti. Samo znam da su naši stari imali pouzdanje u Boga. Preživjeli smo Turke i komuniste, pa i ovo ćemo vrijeme preživjeti“, naglasio je kardinal ponavljajući važnost čuvanja korijenja, prenosi Katolička tiskovna agencija Biskupske konferencije BiH.

Naši stari su imali pouzdanje u Boga. Preživjeli smo Turke i komuniste, pa i ovo ćemo vrijeme preživjeti.“

Govorio je također o „Europi koja polako uklanja križeve iz svakodnevnog života kao da se stidi“. „Ne dajmo se zbuniti od tih koji se stide svoje povijesti, vjerničkog identiteta pa uklanjaju njegove znakove. Čuvajmo to korijenje. Gospe, ti si pod križem preuzela brigu za nas. Danas te želimo podsjetiti, Majko, da primiš naš strah i bol da ostanemo to što jesmo“, rekao je kardinal Puljić. Istaknuo je kardinal i tužna događanja u javnosti. „Čim nešto kažeš što im se ne sviđa, proglase te nacionalistom, desničarom. Ne smiješ govoriti istinu. Pa čak se i nama u Crkvi počinje zapovijedati kako ćemo propovijedati o Božjem zakonu (…) To se iskorištava kada napadaju Crkvu, ali kada se vidi da su pogriješili, nigdje ih nema da se ispričaju.“

Nakon misnog slavlja uslijedio je križni put koji je predvodio biskup Komarica te su bistričkom kalvarijom vjernici i svećenici, uz riječi teksta križnog puta, hodali dva sata.

Foto: Facebook Sv. Martin Biskup Šćitarjevo