Budi dio naše mreže
Izbornik

Kardinal Puljić: Krist svijetli i u trenucima kada se čovjekov duh zamrači

Sarajevo (IKA/KTA)

Svečanu Misu bdjenja u uskrsnoj noći, s 20. na 21. travnja u sarajevskoj katedrali Srca Isusova slavio je vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić u zajedništvu s nuncijem Luigijem Pezzutom i uz koncelebraciju sedmorice svećenika te sudjelovanje redovnica, bogoslova i cijele vjerničke zajednice.

Na Misi bdjenja nazočan je bio i metropolit SPC dabrobosanski Hrizostom u pratnji dvojice pravoslavnih svećenika. Na početku bdjenja kardinal Puljić blagoslovio je oganj na stepeništu katedrale te urezao u uskrsnu svijeću križ i prvo i zadnje slovo grčkog alfabeta – alfa i omega kao znak Krista kojem pripadaju „vremena i vjekovi“. Uskrsnu svijeću preuzeo ju je đakon Štefan koji je i otpjevao Uskrsni hvalospjev.

U propovijedi kardinal Puljić zahvalio je nunciju Pezzutu za sudjelovanje na Misnom slavlju te pozdravio metropolita Hrizostoma i izrazio mu zahvalnost što je došao u katedralu podijeliti slavlje Uskrsa s katoličkom zajednicom.

Kardinal je istaknuo da je liturgija u vazmenoj noći puna simbolike. „Mi smo došli na ovo bdjenje da se u nama zapali oganj kršćanske ljubavi koju nam pokaza Bog po svome Sinu Isusu Kristu. Oganj neka bude simbolika one vatre koju kao vjernici trebamo ponijeti u svagdanji život. Na njoj je upaljena ova krsna svijeća koja simbolizira svjetlo vjere u našim dušama koje daje Krist, uskrsli Gospodin“, kazao je kardinal Puljić dodajući da uskrsna svijeća simbolizira i svijeću koju su primili na krštenju.

Kristovo svjetlo prosvjetljava život svakog vjernika, a osobito tajnu smrti na koju nijedna znanost nije dala odgovor. „Krist je dao odgovor. Krist je uskrsnuo i rekao ‘tko mene blaguje živjet će uvijeke’. To je ta vjera, ta vatra koju treba raspaliti u uskrsnom bdjenju“, kazao je kardinal Puljić, dodajući da je po krštenju svaki vjernik ucijepljen u Kristovo mistično tijelo.

Kardinal Puljić istaknuo je da Krist Uskrsli razbija strah kao što je to učinio s apostolima nakon što su vidjeli prazan grob i povjerovali da je Krist uskrsnuo. Ukazao je i na važnost kršćanske nade u vjerničkom životu jer nada usmjeruje pogled ka svjetlu Uskrsloga Krista koji svijetli i u trenucima kada se čovjekov duh zamrači. Potaknuo je vjernike da uvijek budu svjesni da je Bog s njima na njihovu životnom putu te da budu uvijek otvoreni Bogu koji je izvor radosti. Pozvao je sve da se u tom duhu raduju Uskrsu i Kristu koji je živ.

Nakon propovijedi, kardinal Puljić blagoslovio je krsni studenac te blagoslovljenom vodom poškropio sve nazočne. Uslijedila je sveopća molitva i euharistijska služba. Ceremonijama je ravnao mons. mr. Tomo Knežević, a liturgijsko pjevanje animirao je Bogoslovski zbor Stjepan Hadrović pod ravnanjem vlč. Marka Stanušića. Nakon mise katedralni župnik vlč. Mato Majić blagoslovio je jelo koja su vjernici donijeli i koja će blagovati na Uskrs.

Ključne riječi:
bdjenje Sarajevo