Budi dio naše mreže
Izbornik

Katolički školski centar u Žepču proslavio svetkovinu nebeskog zaštitnika sv. Ivana Bosca

Žepče (IKA)

Katolički školski centar Don Bosco u Žepču proslavio je 31. siječnja svečanim misnim slavljem i akademijom dan svog nebeskog zaštitnika i utemeljitelja salezijanske družbe sv. Ivana Bosca te dvadeset godina od početka rada Tehničko-obrtničke škole. Misno slavlje u žepačkoj župnoj crkvi Sv. Antuna Padovanskog predslavio je vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić u koncelebraciji s provincijalom Hrvatske salezijanske provincije don Tihomirom Šutalom, 16 svećenika i dvojicom đakona.

Na slavlju se okupilo više stotina učenika, djelatnika, salezijanskih suradnika, animatora i prijatelja Centra. Na početku euharistijskog slavlja sve nazočne je pozdravio žepački župnik i dekan Predrag Stojčević.

U propovijedi kardinal Puljić je podsjetio na nekoliko detalja iz don Boscova života. Istaknuo je da don Bosca mnogi nisu razumjeli, ali on je uspio, vođen Božjim duhom, zapuštenu mladež privesti Bogu. Odgoj te djece je slijedilo i obrazovanje.

„I mi smo u našoj nadbiskupiji razmišljali kako što više učiniti za mlade. Pa smo započeli s katoličkim školama… Osjetili smo da je dobro da još koji red ima u BiH. Salezijanci su imali puno svoje braće iz BiH. Hajdemo ih pozvati da dođu u BiH, u svoju zemlju… Vikar za prognanike dr. Pero Pranjić je razgovarao sa salezijanskim provincijalom. Molba je odobrena, a onda je biskup Sudar pisao općini Žepče za dodjelu lokacije. Općina je dala zemljište. I osnovan je KŠC Don Bosco. Danas je ovo trenutak da zahvalimo za sve one koji su se ugradili da se nastavi ovo djelo sv. Ivana Bosca – bilo svojim molitvama, žrtvom ili dobročinstvima. Iznimno je važno da u ovoj sredini znamo cijeniti ovo žarišta formacije mladih“, kazao je vrhbosanski nadbiskup. Kardinal je pozvao mlade da ostanu u zemlji gdje su rođeni, da čuvaju Crkvu i narod na tim prostorima.

Za ovu prigodu, 20. obljetnice od početka rada Tehničko-obrtničke škole, svi su posjetitelji akademije koja je održana u Katoličkom školskom centru Don Bosco, prošli kroz radionice te škole. U svom govoru ravnatelj Centra don Milan Ivančević je kazao: „Držim privilegijom i darom s neba činjenicu da sam bio ovdje i one 1999. kad je započela s radom naša prva škola sa 72 učenika raspoređena u tri odjela, i kada smo, don Mirko Barbarić, don Stjepan Matijević i ja zajedno s prvim ravnateljem škole gospodinom Josipom Jozićem, ‘udarali temelje’ salezijanske škole u BiH.“ Dodao je da Tehničko-obrtničku školu i Opću gimnaziju danas pohađa 372 učenika, a u Centru radi 69 djelatnika.

Osvrnuo se i na pobudnicu vrhovnog poglavara salezijanske družbe. „Bilo bi mi drago čuti da većina odgojitelja, barem u našim salezijanskim školama vjeruje da škole, osim što poučavaju djecu usvajati razna znanja i rješavati zadatke, služe također i kao predivna utjecajna moć za sagledavanje svijeta, i da pri tom budu važno i učinkovito sredstvo za oblikovanje našeg društva mijenjajući ga na bolje,“ citirao je ravnatelj Centra don Ángela Fernándeza Artimea. Don Milan Ivančević je najavio da će na jesen biti otvoren i Učenički dom – posljednji segment velikih građevinskih radova na ovome Centru.

Tijekom akademije koju su obilježili nastupi zbora, kratki scenski prizori te video-podsjetnik na dvadeset godina postojanja škole, provincijal Šutalo uručio je i prigodne darove za djelatnike koji su od samih početaka djelovali u tadašnjoj Obrtničkoj školi – i danas jedinoj tehničko-obrtničkoj školi u sustavu katoličkih školskih centara. „Svjedok sam prvih godina i rada ovih ljudi. Zahvaljujem Vam što već 20 godina svjedočite da je odgoj vrhunska vrijednost i Božji san za mladog čovjeka. Zahvaljujem Vam u ime nas salezijanaca, a osobito zahvaljujem u ime tolikih mladih koje ste odgojili i poslali u svijet; koje ste učinili krasnim roditeljima, dobrim ljudima, odličnim inženjerima i tko zna čime sve ne. Čestitam iskreno i nastavite još dugo biti odgojitelji“, kazao je provincijal Šutalo. Učeniku Antoniju Hrkaču uručena je nagrada za osvojeno treće mjesto u konkurenciji 63 rada na likovnom natječaju „Naše su škole naš drugi dom“ raspisan u prigodi 25 godina postojanja Katoličkih škola za Europu.

Nakon akademije za sve posjetitelje priređen je domjenak.