Budi dio naše mreže
Izbornik

Održan četvrti križni put za mlade Vrhbosanske nadbiskupije

Tolisa (IKA)

Pod geslom „Hodimo zajedno“, 250 mladih iz 25 župa Vrhbosanske nadbiskupije sa svojim je svećenicima sudjelovalo u subotu 4. ožujka na četvrtom po redu nadbiskupijskom križnom putu za mlade koji se održao u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Tolisi u Bosanskoj Posavini.

Animatori su čitali tekstove p. Antuna Volenika, a križni je put predvodio vrhbosanski nadbiskup metropolit i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u Bosni i Hercegovini Tomo Vukšić. Predvodeći zatim misno slavlje, uz domaćeg gvardijana fra Marija Jurića i još dvadeset svećenika, nadbiskup Vukšić u propovijedi je promišljao o važnosti i smislu pobožnosti križnoga puta koja, kako je rekao, u našem narodu okuplja brojne vjernike.

Ustvrdivši da ljudski osjećaji i suosjećajnost prema Isusovoj patnji i nepravednoj osudi nisu dovoljni da bismo na ispravan način razumjeli pobožnost križnoga puta, nadbiskup je istaknuo da se kroz tu pobožnost slavi Isusova vjernost volji Božjoj. „Obavljajući ovu pobožnost mi vjernici ne častimo patnju koja nije vrednota u sebi, nego je ona usputni izazov i kušnja. U Isusovu je slučaju to strašna patnja i kušnja vjernosti Bogu Ocu. Ono što kršćanska zajednica, dok obavlja pobožnost križnoga puta, zapravo slavi jest Isusova vjernost volji Božjoj. To je ključno. Isus prihvaća patnju, ne zato što ona u sebi ima neku vrijednost, nego zato što prva vrijednost koju on slijedi je volja Božja i vjernost volji Božjoj. Patnji usprkos, usred patnje“, istaknuo je.

„Ništa ga ne može odvratiti od vjernosti volji Božjoj i Božjem zakonu. To je ono što mi kao njegovi sljedbenici, koji se nadamo da će njegovo djelo otkupljenja i spasenja zaživjeti i u našim životima, nasljedujemo dok se okupljamo oko ove pobožnosti. To je ono što kršćanska zajednica slavi i časti dok obavlja pobožnost križnoga puta“, rekao je, između ostaloga, nadbiskup Vukšić.

Naglasivši da su kršćani pozvani poštivati Božji zakon radosna srca i čiste savjesti, pozvao je mlade da s pobožnosti u svoj život ponesu Isusovu vjernost Božjoj volji na njegovom križnom putu. Svjestan kako svatko ima neku vrstu križnoga puta u svome životu, nadbiskup je na kraju vjernike potaknuo da mole Isusa da ih blagoslovi na njihovim postajama križnoga puta kako ni uvijek, usprkos posrtajima, slabostima i bolovima, ustali i krenuli dalje na putu vlastitoga obraćenja i posvećenja, na putu prema vječnosti.

Pastoralni suradnik Centra za pastoral mladih – regija Posavina, vlč. Ivan Dragičević uputio je na kraju zahvalu mladima na odazivu, nadbiskupu na predvođenju križnoga puta i misnoga slavlja, animatorima i svećenicima na organizaciji te gvardijanu i franjevcima koji djeluju u toliškom samostanu na gostoprimstvu. Pjevanje su animirali framaši domaće župe, a uz mlade na pobožnosti i misnom slavlju sudjelovala su i dječica te župe koja se ove godine pripremaju za prvu pričest. Mladi su susret nakon okrepe nastavili razgledanjem franjevačkog samostana u kojem se nalaze muzej i knjižnica.