Budi dio naše mreže
Izbornik

Središnja ekumenska molitva u Sarajevu

Sarajevo (IKA/KTA)

Posljednjeg dana Molitvene osmine za jedinstvo kršćana, u večernjim satima 25. siječnja ekumensko slavlje u Sabornoj crkvi Rođenja Presvete Bogorodice u Sarajevu predvodio je metropolit SPC dabrobosanski Hrizostom. Okupili su se pravoslavni i katolički svećenici, redovnici, redovnice, bogoslovi i vjernici na čelu s vrhbosanskim nadbiskupom kardinalom Vinkom Puljićem.

Liturgijsko pjevanje, zajedno s đakonima, animiralo je Srpsko pjevačko društvo „Sloga” pod ravnanjem magistra crkvene glazbe Stefana Mojsilovića. Kardinal Puljić zahvalio je metropolitu Hrizostomu za otvorenost i suradnju da nastave tradiciju molitvenih okupljanja u sklopu Molitvene osmine, posebno „na vrlo vjerničkoj i evanđeoskoj besjedi“ koju je izrekao u vrhbosanskoj katedrali prvog dana Molitvene osmine.

„Da svi budu jedno“… Isusova molitva na posljednjoj večeri je oporuka i oproštajna riječ, „ona nas obvezuje. Ne stvaramo mi jedinstvo na temelju naših sposobnosti i umješnosti, nego molimo da Božja stvarnost postane i naša stvarnost. Zato žarko molimo da Bog, koji je jedan i trojstven, da sveta Trojica i nas sve, različite i podijeljene, privuče k sebi svojom božanskom snagom i da nas njegova ljubav zbliži međusobno“, kazao je kardinal Puljić.

Slično iskustvu u Indoneziji, „kršćani se danas suočavaju s pohlepom u svijetu, s nasiljem, isključivošću, eksploatacijom, siromaštvom, zagađivanjem javnog mnijenja i darovane zemlje, glađu i trgovinom ljudima“, kazao je kardinal, dodajući: „Živeći u takvom ozračju, nismo imuni od tih zaraza, a to duboko truje odnose među ljudima i donosi strašne lomove i podjele.

Potrebno je proročki ukazati na izvor zla i tražiti svjetlo i spasenje te nositi nadu i suočiti se sa svim tim izazovima. U ovoj molitvi želimo u svjetlu Božje Riječi i krsne milosti prepoznati svoje korijenje i svoju povezanost s Bogočovjekom Kristom koji je u Getsemanskom vrtu u časovima ostavljenosti i patnje molio za nas i naše jedinstvo: da i mi budemo jedno kao što je On s Ocem i Duhom Svetim. Tako shvaćamo da je Presveto Trojstvo izvor jedinstva i snaga našega vjerničkog zajedništva“, rekao je kardinal Puljić. Istaknuo je da se slaže s metropolitovom porukom izrečenoj u katedrali prvoga dana Molitvene osmine,

„a to je da je došlo vrijeme kada bi trebali više staviti naglasak na ono što nas povezuje, ne niječući ono što nas dijeli“.

Nakon što je izmoljeno Vjerovanje te đakon uputio molitvene zazive,  metropolit Hrizostom poželio je svima sretnu 2019. godinu i Molitvenu osminu za jedinstvo kršćana, podsjetivši da su točno prije mjesec dana proslavili Kristovo rođenje po gregorijanskom, a prije 18 dana po julijanskom kalendaru kao i Bogojavljenje te sve te blagdane završavaju Molitvenom osminom.

„Ima li išta ljepše od ovoga – da mi kršćani Sarajeva pravoslavni i rimokatolici svjedočimo naše zajedništvo i našu molitvu za željeno jedinstvo kršćana! Ovo, uistinu, treba biti ne samo dobar primjer već i ohrabrenje za sve ljude Sarajeva i cijele Bosne i Hercegovine.

Jednako kao što molimo za jedinstvo kršćana, molimo i za mir cijelog svijeta, za sve ljude dobre volje bez razlike na njihove religije i njihova vjerovanja. Činjenica da nas doktrinalna učenja i vjerovanja razdvajaju i čine različitima, to nas još obvezuje da sebe i druge nadahnjujemo ljubavlju prema Bogu i bližnjima, ali i mirom Božjim koji trebamo širiti među nama i svim narodima svijeta. Tako su činili naši divni preci i prethodnici u mnogo težim i složenijim uvjetima“, rekao je metropolit Hrizostom te zahvalio kardinalu Puljiću „za svu njegovu revnost i za naše kršćansko jedinstvo“ kao i za izgovorenu besjedu.

Nakon molitvenoga slavlja metropolit Hrizostom ugostio je kardinala Puljića i njegove suradnike u prostorijama Metropolije dabrobosanske.