Budi dio naše mreže
Izbornik

Svečano euharistijsko slavlje na Cvjetnicu u sarajevskoj katedrali

Sarajevo (IKA/KTA)

Nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić, na Cvjetnica – Nedjelju muke Gospodinove i Svjetski dan mladih, 14. travnja predvodio je svečano koncelebrirano euharistijsko slavlje u katedrali Srca Isusova u Sarajevu.

Budući da se na Cvjetnicu Crkva spominje ulaska Krista Gospodina u Jeruzalem da dovrši svoje vazmeno otajstvo, svi sudionici Misnog slavlja uzimali su na ulazu u katedralu maslinove grančice koje su dar župe Trebinjsko-mrkanske biskupije Aladinići i župe Mostarsko-duvanjske biskupije Studenci. Vjernici su imali prigodu dati i svoj prilog za misije. Kardinal Puljić, obučen u svečani plašt crvene boje, blagoslovio je maslinove grančice u rukama okupljenih vjernika te palmine grančice koje su nosili svećenici i đakoni podsjećajući da, kako kaže zborna molitva, „svečanim ophodom i klicanjem prate danas Krista Kralja“ te s čitavom Crkvom započinju slavlje vazmenog otajstva. Pošto je đakon Štefan navijestio odlomak iz Evanđelja po Luki o Kristovu svečanom ulasku u Jeruzalem, uslijedila je svečana procesija oko katedrale Srca Isusova uz pjevanje prigodnih liturgijskih popijevki i nošenje maslinovih i palminih grančica.

Tekst Muke Gospodina našega Isusa Krista po Luki otpjevao je vicerektor Nadbiskupijskoga misijskoga međunarodnog sjemeništa Redemptoris Mater u Sarajevu vlč. Jošt Mezeg, a Isusove riječi pjevao je kardinal Puljić. Liturgijsko pjevanje animirao je Katedralni mješoviti zbor „Josip Stadler“ pod ravnanjem vlč. Marka Stanušića. Veliki broj okupljenih vjernika, među kojima redovnice raznih družbi i bogoslovi Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa te sjemeništa Redemptoris Mater, pozorno su pratili dirljivi Lukin izvještaj o Isusovoj muci.

U prigodnoj homiliji kardinal Puljić izrazio je uvjerenje da su svi tijekom slušanja Muke slijedili Isusa Krista na križnom putu i u trenucima njegove smrti. Oslanjajući se na misni evanđeoski odlomak, u kojem se opisuje kako Isus šalje dvojicu svojih učenika u jedno selo gdje će pronaći „privezano magare koje još nitko nije zajahao“ te kako je Isus na tom magaretu svečano ušao u Jeruzalem, kardinal Puljić prisjetio se čestitke jednog svog kolege svećenika koji mu je u prosincu 1990. godine čestitao imenovanje za vrhbosanskog nadbiskupa duhovitim riječima: „Gospodin te treba! Odveži magare i nosi Isusa kroz cijelu Bosnu i Hercegovinu“. Napominjući da mu je to bilo simpatično, kardinal Puljić je kazao da, nakon toliko godina obnašanja biskupske službe, pomalo ispituje savjest, je li bio „vrijedno magare koje je nosilo Isusa kroz ovu zemlju riječju, sakramentima i svjedočenjem“. Potaknuo je okupljene da, u „ovim turbulentnim vremenima u kojima su mnogi ljudi u opasnosti pasti u depresiju zbog brojnih kriza“, budu spremni staviti se u Isusovu službu i nositi ga drugima te omogućiti da na svečan način Krist dođe do čovjeka. Dodao je da je lijepo što danas nose i mašu palminim i maslinovim grančicama ističući da je još važnije imati i mahati srcem koje ljubi Boga i bližnjega.

Tumačeći Lukin evanđeoski izvještaj o muci, podsjetio je da je Isus na posljednjoj večeri ustanovio euharistiju po kojoj „Krist Uskrsli ostaje među nama“. Podsjetio je na riječi pape u miru Benedikta XVI. prema kojima se kriza vjere može najlakše prepoznati po načinu na koji se pristupa euharistiji. Obraćajući se na osobit način svećenicima, redovnicama i bogoslovima ali i svim vjernicima, kardinal Puljić je kazao: „Mi, koji smo u službi Isusovoj, ne možemo ne nositi križ, ne toliko kao vanjski znak nego svjedočenjem i hrabrom vjerom“. Potaknuo je okupljene da, razmišljajući o likovima u izvještaju o Isusovoj muci, sebe ispitaju, jesu li poput Jude spremni zatajiti vjeru u Isusa ili poput Petra zanijekati Isusa ili, jesu li poput mnogih koju su mu jedno vrijeme pljeskali, a kasnije vikali da se razapne. „Muka se naviješta da bi provjerili vlastitu vjeru i zapitali se, koliko istinski nosimo Isusa ovom zemljom, koliko ga svjedočimo i naviještamo ne riječima nego tako što ćemo biti živo evanđelje čitljivo drugima i zračiti Njegovom pripadnošću“, kazao je kardinal Puljić napominjući da će u gradu svi prepoznati katolike po vanjskom znaku nošenja maslinovih grančica. „Taj vanjski znak lijep je i drag, ali je još važnije da iza tih grančica stoji biće koje svim srcem pripada Kristu, želi ga upoznati i usvojiti njegov mentalitet, duh i riječi“, rekao je kardinal Puljić pozivajući sve na svjedočenje Krista živoga.

Ključne riječi:
Cvjetnica Puljić Sarajevo