Budi dio naše mreže
Izbornik

Utjeha mesijanske nade predstavljena u Zenici

Zenica (IKA)

Knjiga doc. dr. sc. Stipe Kljaića „Utjeha mesijanske nade“ u izdanju Kršćanske sadašnjosti predstavljena je 18. srpnja u amfiteatru Katoličkoga školskog centra u Zenici u sklopu manifestacije Prorok u gradu – sveti Ilija.

Glazbenom izvedbom na gitari pjesme A. B. Šimića „Nađeni Bog“ u predstavljanje je uveo župni vikar fra Silvio Zlatarević. U pozdravu upravitelj župe sv. Ilije u Zenci fra Marko Kepić istaknuo je da su dva prethodna dana manifestacije koncertom i izložbom bili „ugođaj za uho i oko, dok nam večerašnji događaj, vezan uz Bibliju – Božju riječ za čovjeka – daje odgovore na sva egzistencijalna pitanja“.

Pastoralni vikar u Biskupiji Münster fra Miroslav Jonjić pročitao je tekst fra Josipa Jozića, profesora filozofije na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu, pod naslovom „Od Mesije osloboditelja do Mesije patnika“. Knjiga se sastoji iz tri dijela – Djela Božja u Bibliji, Slovo o Osusu i Smutnje u Markovu evanđelju – od članaka koji su objvljeni u Svjetlu riječi i Vijesniku Dranjevačkog smostana sv. Luke u Jajcu.

„Ova knjiga nije skup propovijedi, mada može biti dobar poticaj kao i svaki biblijski komentar, nego je potkrijepljena znanošću o Bibliji, koja nije tu radi znanosti, kao što i Isusova čudesa nisu radi čudesa, nego poradi čovjeka i života“, istaknuo je u tekstu fra Josip.

Tekstovi predstavljeni u knjizi nisu s otvorenim završetkom, vrlo jasno su zaokruženi i svaki od njih ostavlja na karaju jednu slutnju o nenapuštenosti čovjeka. To i jest mesijanska nada Isusa iz Nazareta, koju je naviještao do posljednja daha.

O knjizi je zatim govorio fra Ivan Šarčević, profesor Pastoralne teologije na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu. Među ostalim, fra Ivan je u govoru o knjizi naslovljenom Vjernička avantura kroz „svetu biblioteku“ naglasio specifičnost te knjige koja se sastoji u smirenosti koja prožima čitatelja dok ju pozorno čita. To je Kljajićev stil koji čitatelja nenasilno „upliće“ u svoj svijet, mirno otvara pitanja i u sabranosti traži odgovore. Usto, ističe fa Ivan, knjiga pokazuje kako Biblija nije vlasništvo privilegiranih stručnjaka, pismoznanaca, nego se nudi kao izvor istine, smisla i praktične ljubavi svim ljudima. Ona u svome podtekstu ima nakanu da proslavi Boga, posvuda, a posebno u malenima i da se Isus iznova otkrije kao Mesija koji se dariva na slobodu današnjim ljudima.

Nakon toga je fra Silvio izveo je još jednu skladbu na gitari – Pjesmu stvorova sv. Franje, a župnik fra Marko zahvalio je svima nazočnima: fra Stipi Kljajiću, predstavljačima, fra Stipinoj rodbini, fra Silviju te posebice dr. Vlatku Rosiću, ravnatelju Katoličkoga školskog centra.