Budi dio naše mreže
Izbornik

Izišla nova knjiga „Bog i evolucija“ don Tončija Matulića u izdanju KS-a

Zagreb (IKA)

„Bog i evolucija. Teološka šetnja evolucijskim perivojem“ naslov je nove knjiga moralnog teologa prof. dr. don Tončija Matulića, priopćila je 12. ožujka 2024. Izdavačka kuća „Kršćanska sadašnjost“.

Nova knjiga donosi rezultate znanstvenoga, to jest duhovno-intelektualnoga hrvanja vjere u božansko stvaranje s izazovima današnje dinamičke i evolutivne slike svijeta. Posrijedi je istinska teološka šetnja evolucijskim perivojem kao čudesnim djelom stvaranja dobroga i mudroga Stvoritelja.

Autor upućuje na to da je nastojao detaljno istražiti poznate teorije, argumente i mišljenja mnoštva poznatih i vrsnih znanstvenika iz različitih znanstvenih područja, koji su pak nastojali prirodni evolucijski perivoj predstaviti i protumačiti na način cjelovitoga razumijevanja podrijetla, nastanka, uzroka, procesa, mehanizama, zakonitosti i razvoja svemira, čovjeka i života.

Sam naslov Bog i evolucija upućuje na to da se knjiga trudi pokazati da između objavljene vjere i prirodnoga razuma nema sukoba, jer jedan je Bog začetnik i autor kako Objave tako i Prirode. Pokušaj je to otkrivanja harmonije između znanstvene istine i objavljene istine u odnosu na prirodnu evoluciju života, koja je čovjeku prispjela do savršenstva duha, svijesti i savjesti.

Priroda je kao svekoliki vremeniti evoluirajući bitak, od najsitnije elementarne čestice i mikroorganizama, sve do najvećih i najsloženijih životinja, čovjeka, planeta, galaktika i cijeloga svemira, sve to kroz gotovo 14 milijardi godina, uistinu veličanstveno djelo Božjega stvaranja. Drugim riječima, u očima vjere priroda se otkriva kao veličanstveno Božje stvorenje koje u sebi nužno skriva Božje tragove i otiske svoga iskonskoga Tvorca i Autora.

„Bog i evolucija idu zajedno i, posljedično tomu, priroda i stvorenje idu zajedno. Dakle, dva različita i komplementarna pristupa jednom te istom vremenitom evoluirajućem bitku – jedan vjerski i teološki, a drugi razumski i prirodoznanstveni – omogućavaju da ga se zove različitim imenima, a da se pritom misli na jednu te istu stvarnost prirode kao stvorenja, odnosno stvorenja kao prirode“, navodi autor u uvodu knjige.

O sadržaju

Knjiga tvrdog uveza raspoređena je u devet poglavlja u kojima se logičkim slijedom obrađuju teme koje postupno sve dublje uvode u neke od ključnih aspekata moderne teorije evolucije, a cijela se osvrće na izazov prirodne evolucije čovjeka u svjetlu vjere u stvaranje, koja nam posreduje istinu o čovjeku kao osobi stvorenoj na sliku Božju (usp. Post 1, 27).

O autoru

Prof. dr. don Tonči Matulić je svećenik, teolog i pročelnik Katedre moralne teologije Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Usavršavao se u bioetičkoj disciplini na različitim institutima u Italiji i SAD-u, a autor je brojnih knjiga i znanstvenih radova.

Recenzije

„Ova knjiga je važan doprinos cjelovitom pogledu na znanost i teologiju. Iako cilj znanosti nije biti lijepa i nekome se svidjeti, nego spoznati istinu, ipak je istina izražena preko znanstvenih teorija i prirodnih zakona lijepa te ima i estetsku vrijednost, Ona nam govori o skladu prirode koji jednostavno reflektira sklad Božjega stvaranja.“

Dr. sc. Krunoslav Brčić-Kostić

„Ako bi autora ove knjige trebalo meta-opisati jednom jedinom – i to kratkom – rečenicom, ona bi glasila: um i srce otvoreni za dijalog.“

prof. dr. sc. Nenad Malović

„Knjiga je logički dobro raspoređena, tako da onaj koji se tek upoznaje s problematikom može lako slijediti njen tijek. Za one koji su već upoznati s nekim vidovima problematike, knjiga pruža dodatni oslonac, daje daljnja produbljenja…“

doc. dr. sc. Branko Murić

Knjiga Bog i evolucija može se nabaviti u knjižarama i mrežnoj knjižari Kršćanske sadašnjosti.