Budi dio naše mreže
Izbornik

Dva nova naslova Kršćanske sadašnjosti za prvopričesnike i krizmanike

Zagreb (IKA)

Objavljena su dva nova naslova za prvopričesnike i krizmanike u izdanju Kršćanske sadašnjosti, priopćili su 11. travnja 2024. iz izdavačke kuće.

Nije to mala stvar odabrati kuma! Priča o Augustinu Kažotiću je roman suvremenoga hrvatskog spisatelja za djecu i mlade Nevena Drozdeka koji kombinira priču o dječaku Marku koji ima težak zadatak izbora krizmanog kuma te priču o životnom putu Augustina Kažotića.

Kandidati za Markova kuma „otpadaju“ jedan po jedan iz raznih razloga, vrijeme krizme sve je bliže i bliže, a u Markovu se obitelj uvlači nervoza. Ta se tema svakoga dana komentira u njihovoj obitelji, no uzalud. Već pomalo očajan, Marko se povjerava župniku koji dolazi na ideju koja se Marku na prvi pogled čini potpuno nekorisnom. Razočaran, s letkom u ruci koji mu je župnik dao, odlazi iz sakristije ne sluteći da ga čekaju nevjerojatni događaji koji će mu ne samo pomoći u odabiru kuma nego će u njegov život, poput čuda, donijeti i sasvim posebnog prijatelja… Bez otkrivanja previše detalja, važno je reći da je ovaj roman, kao i neka njegova ranija izdanja, poseban po tome što moderan izričaj smješta u ruho tradicionalnih kršćanskih vrednota. To je vrlo rijedak i vrijedan spoj na našoj književnoj sceni, kojoj nedostaju autori koji umiju na autentičan i prirodan način povezati teološke teme sa stvarnošću suvremenog djeteta.

Knjiga je obogaćena ilustracijama koje potpisuje Dario Kukić tako da je, umjesto na bijelim stranicama, tekst ispisan na podlozi koja sliči školskoj zadaćnici.

Knjižica Isus, moj najbolji prijatelj/Prva pričest za prvopričesnike tiskana je u dva različita uveza – mekom šarenom te tvrdom svečanom. Ta ilustrirana knjižica je mali priručnik vjere za prvopričesnike, osmišljen kao suputnik koji će ih slikama i riječima pratiti i poučavati sve do krizme. Knjižicu je uredio Imerio Moscardo, a ilustrirala Nicoletta Bertelle.

Osim molitvenih i sažetih poučnih sadržaja donosi kratku pripovijest o Božjoj ljubavi prema ljudima, od stvaranja i izabranog naroda sve do Isusova rođenja, djelovanja, smrti i uskrsnuća.

Kako moliti krunicu, koji su dijelovi svete mise, što znači svaki pojedini sakrament, kako je podijeljena liturgijska godina, koji su to Gospini blagdani – prvopričesnici mogu naučiti prijateljujući s novom knjižicom.

Nova izdanja za krizmanike i prvopričesnike dostupna su u knjižarama i mrežnoj knjižari Kršćanske sadašnjosti.