Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskupi pozivaju na suradnju Afrike i Europe

Bruxelles (IKA)

Vijeće biskupskih konferencija Afrike i Madagaskara (SECAM) i Vijeće biskupskih konferencija Europske unije (COMECE) 10. lipnja objavila su zajedničko priopćenje s predloženim načelima za bolju međukontinentalnu suradnju, izvijestio je Vatican News.

U priopćenju koje je ukratko predstavio predsjednik COMECE-a kardinal Jean-Claude Hollerich, europski i afrički biskupi ususret 6. skupu Afričke unije i Europske unije u listopadu, pozivaju na čovjekocentrično, pravedno i odgovorno partnerstvo dvaju kontinenata. Predložili su suradnju za cjeloviti ljudski razvoj, cjelovitu ekologiju, ljudsku sigurnost i mir, selioce, te s Crkvama i vjerskim organizacijama.

U deklaraciji naslova „Cvjetat će pravda i mir velik dovijeka“ podsjećaju da Katolička Crkva na oba kontinenta dijeli zabrinutost za mnoge ranjive i slabe ljude, pogođene siromaštvom, glađu i ostalim društvenim nevoljama. Stoga biskupi ohrabruju vođe da se u pripremi za zajednički skup usredotoče na načela ljudskog dostojanstva, odgovornosti i solidarnosti.

„U vrijeme kada su dva kontinenta, kao i cijeli svijet, pogođeni pandemijom koronavirusa“, istaknuli su biskupi, „čvrsto smo uvjereni kako Afrika i Europa mogu biti pokretači osnaživanja višestrane suradnje“, objavio je Vatican News.