Budi dio naše mreže
Izbornik

Ključna riječ: secam

SECAM i CCEE o sinodalnosti u Africi i Europi

U glavnom gradu Kenije počeo je zajednički seminar koji okuplja predstavnike katoličkih biskupskih konferencija iz Afrike i Europe, a poseban naglasak stavlja se na mlade, prenosi 24. siječnja 2024. Vatican News.

Afrički biskupi osudili vojne udare

Članovi Stalnog odbora Vijeća biskupskih konferencija Afrike i Madagaskara (SECAM/SCEAM) osudili su vojne udare i naglasili potporu Crkve demokraciji. "U skladu s crkvenim naukom, odlučno odbacujemo nasilno preuzimanje vlasti, protivimo se državnim udarima. Crkva predstavlja demokraciju", priopćio je SECAM, izvijestili su u ponedjeljak 4. prosinca Vatican News i Kathpress.

Biskup Richard Kuuia Baawobr novi predsjednik SECAM-a

Biskup Waa mons. Richard Kuuia Baawobr, kojega će papa 27. kolovoza uvrstiti u Kardinalski zbor, izabran je 30. srpnja za predsjednika Vijeća biskupskih konferencija Afrike i Madagaskara (SECAM) na 19. plenarnom zasjedanju u Accri, objavila je Catholic News Agency.

Zajednička poruka predstavnika europskih i afričkih biskupskih konferencija

Na kraju zajedničkog online seminara Vijeća europskih biskupskih konferencija (CCEE) i Vijeća biskupskih konferencija Afrike i Madagaskara (SECAM) održanom 1. i 2. lipnja na temu „Solidarnost u promicanju ljudskog dostojanstva u svjetlu enciklike Fratelli tutti“, dvadeset predstavnika kontinentalnih biskupskih konferencija Afrike i Europe odobrilo je završnu Poruku upućenu „svoj našoj braći biskupima, svećenicima, đakonima, redovnicima i vjernicima laicima Crkve Božje diljem Afrike i Europe“.

Proslava Dana Vijeća biskupskih konferencija Afrike i Madagaskara

Dan Vijeća biskupskih konferencija Afrike i Madagaskara (SECAM) slavit će se 2. kolovoza, kako bi afrički katolici upoznali povijest, organizaciju i poslanje toga vijeća, te da bi molili za univerzalnu Crkvu i osobito za Crkvu u Africi, objavio je Vatican News.

Biskupi pozivaju na suradnju Afrike i Europe

Vijeće biskupskih konferencija Afrike i Madagaskara (SECAM) i Vijeće biskupskih konferencija Europske unije (COMECE) 10. lipnja objavila su zajedničko priopćenje s predloženim načelima za bolju međukontinentalnu suradnju, izvijestio je Vatican News.

Kardinal Ouedraogo novi predsjednik afričkih biskupa

Kardinal Philippe Ouedraogo (74), nadbiskup glavnoga grada Burkine Faso Ouagadougoua, izabran je 27. srpnja na jubilarnom zasjedanju u ugandskoj Kampali za novoga predsjednika Vijeća biskupskih konferencija Afrike i Madagaskara (SECAM).

U Ugandi započela proslava zlatnog jubileja SECAM-a

Euharistijskim slavljem u katedrali Lubaga u Kampali, glavnom gradu Ugande, 21. srpnja započeo je zlatni jubilej Vijeća biskupskih konferencija Afrike i Madagaskara (SECAM), izvijestio je Vatican News.