Budi dio naše mreže
Izbornik

Zajednička poruka predstavnika europskih i afričkih biskupskih konferencija

St. Gallen (IKA)

Na kraju zajedničkog online seminara Vijeća europskih biskupskih konferencija (CCEE) i Vijeća biskupskih konferencija Afrike i Madagaskara (SECAM) održanom 1. i 2. lipnja na temu „Solidarnost u promicanju ljudskog dostojanstva u svjetlu enciklike Fratelli tutti“, dvadeset predstavnika kontinentalnih biskupskih konferencija Afrike i Europe odobrilo je završnu Poruku upućenu „svoj našoj braći biskupima, svećenicima, đakonima, redovnicima i vjernicima laicima Crkve Božje diljem Afrike i Europe“.

„Kao biskupi i pastiri – pišu predstavnici biskupskih konferencija europskog i afričkog kontinenta – potvrđujemo svoje zajedništvo i kolegijalitet i obvezujemo se raditi na promicanju ljudskog dostojanstva, bratstva i solidarnosti, koji su u središtu ljudskog života i mirnog suživota. Kao djeca istoga Oca, moramo biti otvoreni jedni prema drugima i naporno raditi na stvaranju istinskog bratstva ne samo među našim lokalnim zajednicama, već i s ljudima različitog kulturnog porijekla, rasnog i etničkog identiteta, vjerskog i političkog položaja, socijalnog i ekonomskog statusa“.

„U svijetu punom mržnje, neprijateljstva, ekstremizma, nasilja i krvoprolića (usp. FT, 285)“, sudionici pozivaju sve da prihvate usrdni apel Svetog Oca na međureligijski dijalog kao put za jačanje prijateljstva, mira i sklada i jamčenja vjerske slobode, koja je temeljno ljudsko pravo za sve vjernike. „U promicanju kulturnog, međureligijskog i ekumenskog dijaloga i svjesni da je Crkva majka, molimo da svaka mjesna crkva bude ‘kuća otvorenih vrata’, da podupire nadu, gradi mostove, ruši zidove i sije sjeme pomirenja“, navodi se u završnoj Poruci koju je 2. lipnja objavio Ured za medije CCEE-a.

Novi logo CCEE-a

Kao pastiri, ponovno se obvezujemo na širenje inkluzivne kulture i vizije svijeta, koja je za nas kršćane vizija Isusa Krista, gdje se svi članovi smatraju „jednim“ i jednih kod drugih se osjećaju kao kod vlastite kuće kao Božja obitelj, jer kultura spasenja koja dolazi od Boga „nadilazi sve kulturne tradicije, jer sve kulture u njoj nalaze svoju puninu značenja“ (Dokument iz Kampale, 141).

U Poruci se apelira na „političke vođe, civilne vlasti i tijela kao što su Afrička unija, Europska unija i Ujedinjeni narodi“ da preuzmu na sebe obvezu da „osiguraju praktičnu provedbu zakona i protokola koji jačaju solidarnost i promiču ljudsko dostojanstvo i da se, na poseban način, promiče obrana života, obitelji, obrazovne i vjerske slobode, kao i prihvaćanje i integraciju migranata te univerzalni pristup cjepivima protiv covida-19“.

Logo zlatnog jubileja SECAM-a. Foto: Vatican Media

Na kraju svog CCEE-SECAM webinara predstavnici biskupskih konferencija Europe i Afrike upućuju zahvalu Svetom Ocu na enciklici Fratelli tutti, izražavajući nadu „da će naša dva kontinentalna biskupska tijela i dalje proučavati i dijeliti iskustva za dobro naših narodâ i neumorno raditi na tome da se posvuda stane na kraj predrasudama, netrpeljivosti, neprijateljstvu i nasilju“. Na kraju pozivaju na mir, posebno u svim zemljama, u Africi, Europi, na Bliskom istoku i čitavome svijetu, koje su trenutno poprištem sukoba.