Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Richard Kuuia Baawobr novi predsjednik SECAM-a

Accra (IKA)

Biskup Waa mons. Richard Kuuia Baawobr, kojega će papa 27. kolovoza uvrstiti u Kardinalski zbor, izabran je 30. srpnja za predsjednika Vijeća biskupskih konferencija Afrike i Madagaskara (SECAM) na 19. plenarnom zasjedanju u Accri, objavila je Catholic News Agency.

Richard Kuuia Baawobr (63), redovnik i bivši generalni poglavar „Društva misionara Afrike“ (Bijeli oci),  od 2016. je biskup dijeceze Wa u svojoj rodnoj Gani. Papa Franjo ga je 2020. imenovao i u Papinsko vijeće za ekumenizam.

U svojoj zemlji poznat je po dobrotvornom radu i brizi za osobe s mentalnim teškoćama. Prije šest godina biskup Baawobr pokrenuo je biskupijsku uličnu službu koja okuplja župne volontere i zdravstvene djelatnike koji skrbe i pružaju besplatnu medicinsku pomoć osobama s mentalnim teškoćama napuštenima od obitelji zbog stigmatizacije takvih bolesnika koja je u Gani još uvijek velika.

Na službi predsjednika SECAM-a naslijedit će nadbiskupa Ouagadougoua (Burkina Faso) kardinala Philippea Nakellentubu Ouédraogoa, koji ju je obnašao od srpnja 2019.

Biskupi SECAM-a također su izabrali nadbiskupa Kinshase (DR Kongo) kardinala Fridolina Ambongoa Besungua za prvog potpredsjednika i biskupa Xai Xaija (Mozambik) Lucija Andrica Muandulu za drugog potpredsjednika.

Biskup Baawobr je tijekom završnog misnog slavlja u katedrali Svetoga Duha, na kraju zasjedanja, 31. srpnja zahvalio biskupima u ime novog vodstva SECAM-a, za povjerenu službu i ujedno pozvao na molitvu za njih i podršku u njihovoj misiji.

Rekao je da će tročlano predsjedništvo zajedno sa Stalnim vijećem nastojati afričku Crkvu učiniti prisutnom u njihovom društvu i odgovoriti na poziv koji su svi primili od Boga.

Osvrnuo se i na plenarno zasjedanje održano o temi Ownership of SECAM: Security and Migration in Africa and its Islands. Kazao je da su biskupi razgovarali kako mogu djelovati da promiču sigurnost i da se migracije koje se događaju, odvijaju na ispravan način bez žrtava migracija.

U završnom dokumentu, pročitanom tijekom slavlja euharsitije, biskupi su poručili da u nekoliko afričkih regija vlada „velika nesigurnost zbog društveno-političke nestabilnosti, nasilja, siromaštva, slabih zdravstvenih struktura, pobuna, terorizma, iskorištavanja vjere u političke svrhe i nedostatka poštivanja prema okolišu i dobrom vladanju.“

Naglasili su da društveni i politički činitelji i donositelji odluka imaju veliku odgovornost u upravljanju afričkim zemljama. Pozvali su ih da nastave davati sve od sebe u borbi protiv nesigurnosti. Također su pozvali strane sile da se uključe u izgradnju mira i sigurnosti na afričkom kontinentu. Božji narod u Africi, pak, pozvali su na oprez u stanjima nesigurnosti i na zajedničko traženje rješenja problema.

Istaknuli su da u procesu ostvarivanja sigurnosti u Africi Crkva ima važnu ulogu. „Zbog toga Crkva mora odigrati svoju proročku ulogu, stameno i jasno osuđujući stanja nesigurnosti i njihove uzroke“, poručili su afrički biskupi. Istaknuli su i potrebu da Crkva „nastavi svima nuditi razloge za nadu i mir u suradnji s organizacijama koje rade na pomirenju, za pravdu i mir“.

U dokumentu su podsjetili su da je migracija normalan društveni fenomen povezan s poviješću čovječanstva te ima biblijske korijene.

Pozvali su političke vođe i druge relevantne dionike u afričkim zemljama da uspostave strukture i uvjete koji će pokolebati ilegalnu migraciju: dobru vladavinu, mogućnosti zapošljavanja, sveobuhvatnu sigurnost, političku i društvenu uključenost i promicanje društvene pravde. Pozvali su i zemlje kroz koje migranti prolaze i u koje dolaze da poštuju ljudska prava i dostojanstvo migranata.

Obraćajući se onima koji namjeravaju iseliti se iz Afrike, posebice mladima, biskupi su ih pozvali su ih „da to učine na administrativno prihvatljiv način i s punom sviješću o izazovima koji ih čekaju“.

„Potičemo naše mlade da ne gube nadu i da se svetim življenjem drže Boga“, poručili su nadalje. Pozvali su kršćanske zajednice „da razviju aktivnu pastoralnu brigu za migrante, koja se može podijeliti u četiri djelotvorna koraka: dobrodošlicu, zaštitu, promicanje i integraciju“.

Biskupi SECAM-a izrazili su bol koju osjećaju gledajući mladež kako napušta njihove zemlje, znajući da će patiti i možda izgubiti svoje živote, te ožalošćenost zbog nemogućnosti da ih spriječe da odu.

Osvrćući se na sinodalnost u Crkvi, katolički biskupi u Africi obnovili su svoju predanost „promicanju međureligijskog dijaloga i ekumenizma“. Izvijestili su da je sinodski hod „započeo na razini temeljnih kršćanskih zajednica, župa, biskupija, naroda i regija“. „Sada ulazimo u kontinentalnu fazu čija će se skupština slaviti u ožujku 2023., najavili su. Pozvali su sav Božji narod u Africi „da podupre tu dinamiku i učini ju svojom, molitvom i načinom življenja“.

U duhu sinodalnosti, potaknuli su Božji narod na afričkom kontinentu „da se na vapaj siromaha i vapaj zemlje odazove brigom za okoliš, borbom protiv klimatskih promjena i promicanjem socijalne pravde za potrebite i siromahe.

U promišljanju o funkcioniranju SECAM-a, biskupi su istaknuli da je hitno da to „kontinentalno tijelo za provođenje evangelizacije, konkretnim angažmanom svih svojih članova teži financijskoj i materijalnoj samodostatnosti“.

„Mi, vaši pastiri, obvezujemo se da ćemo odsad u potpunosti podržavati misiju SECAM-a“ ističu u završnoj poruci. Također potiču vjernike da se poistovjete s tom misijom da bi bila dinamičnija i funkcionalnija u izvršavanju evangelizacijskog poslanja.

„Mi znamo da je pravi misionar svetac. Mi, vaši pastiri, stoga obnavljamo svoju obvezu da izvršimo ovo poslanje koje nam je Krist povjerio“, naglasili su biskupi.

Također su izrazili svoju predanost pri služenju tradicionalnim, modernim i društvenim sredstvima komunikacije. „Pojačat ćemo etičku i tehničku formaciju profesionalaca i djelatnika crkvenih komunikacija dok se suočavaju s filozofijama i ideologijama koje podupiru suvremene medijske institucije, te praksu i stručno usavršavanje da bismo im pomogli da postanu nositelji zajedništva, pomirenja i mira“, poručili su biskupi SECAM-a, prenosi CNA.