Budi dio naše mreže
Izbornik

SECAM i CCEE o sinodalnosti u Africi i Europi

Nairobi (IKA)

U glavnom gradu Kenije počeo je zajednički seminar koji okuplja predstavnike katoličkih biskupskih konferencija iz Afrike i Europe, a poseban naglasak stavlja se na mlade, prenosi 24. siječnja 2024. Vatican News.

Predstavnici europskih i afričkih biskupskih konferencija okupili su se ovoga tjedna u Nairobiju na sedmom zajedničkom seminaru koji okuplja članove biskupskih konferencija Afrike i Madagaskara (SECAM) i Vijeće biskupskih konferencija Europe (CCEE).

Seminari SECAM-CCEE počeli su 2004. kako bi potaknuli dublje zajedništvo i solidarnost između Crkava Afrike i Europe.

Od njihovog početka „suradnja je postala vitalna platforma za dijalog i međusobno razumijevanje“, naglasio je glavni tajnik SECAM-a, o. Rafael Simbine Junior, u izjavi za medije uoči ovog 7. seminara.

Susret, koji se održava od 23. do 26. siječnja, organiziran je s temom „Sinodalnost: Afrika i Europa hodaju zajedno“, a posebno će se usredotočiti na „slušanje glasova mladih s oba kontinenta, prepoznajući njihovu ključnu ulogu u oblikovanju budućnost Crkve“.

Prema priopćenju, to će se „nadograditi na bogate prošle rasprave, ali s pogledom prema naprijed, prema novim horizontima u poslanju Crkve unutar sve globaliziranijeg konteksta.”

Seminar je otvoren u srijedu pozdravnim govorom nadbiskupa Philipa Arnolda Subira Anyola iz Nairobija, nakon čega su uslijedile uvodne riječi predsjednika SECAM-a i CCEE-a.

U središtu seminara su prezentacije i rasprave o razumijevanju sinodalne Crkve u nastajanju, u kontekstu Apostolske konstitucije pape Franje Praedicate Evangelium.

Sudionici će tražiti i „uvid u kontinentalne dojmove prvog zasjedanja Sinode o sinodalnosti“ koje je održano u Rimu u listopadu 2023. zaključno sa sažetim izvješćem.

Glavni govornici bit će kardinal Fridolin Ambongo Besungu iz Kinshase (Demokratska Republika Kongo), kardinal Jean-Claude Hollerich iz Luksemburga, nadbiskup Gintaras Grusas iz Vilniusa (Litva), biskup Lucio Andrice Muandula iz Xai-Xaija (Mozambik), nadbiskup Alexandre Joly iz Rennes (Francuska) te biskup Bernardin Francis Mfumbusa iz Kondoe (Tanzanija).

Drugi dan seminara usmjeren je na temu „Kako Crkva može slušati mlade u Africi i Europi u svjetlu sinodalnog procesa“, te na objavu završne izjave i završno misno slavlje u petak.

„Seminar označava kontinuiranu predanost duhu sinodalnosti i uzajamnog obogaćivanja Crkava Afrike i Europe“, rekao je vlč. Simbine u svojoj izjavi. „Stoji kao svjedočanstvo moći dijaloga i suradnje na svim kontinentima, tražeći razumijevanje i rješavanje jedinstvenih izazova i prilika predstavljenih u oba konteksta.“

Nadalje je istaknuo kako je ova suradnja danas još važnija, u svjetlu sadašnje globalne kritične situacije: „Dok se svijet suočava s neviđenim promjenama i izazovima, uloga Crkve u promicanju pravde, mira i solidarnosti postaje sve važnija“, te nastavio: „Ovaj seminar utjelovljuje tu ulogu, pružajući platformu za zajedničko učenje i suradnju između ova dva vitalna dijela sveopće Crkve.“

Seminar u Nairobiju prvotno je trebao biti održan 2021. godine, ali su se predstavnici afričke i europske Crkve mogli sastati samo virtualno zbog pandemije COVID-19.

U svojoj su završnoj izjavi potaknuli njegovanje međureligijskog dijaloga na svojim kontinentima, slušajući poziv pape Franje na sveopće bratstvo, prijateljstvo, solidarnost i miran suživot, kako je to i izraženo u enciklici Fratelli tutti, izvještava Vatican News.