Budi dio naše mreže
Izbornik

Američki biskupi osnivaju fond za pomoć biskupijama pogođenima prirodnim katastrofama

Los Angeles (IKA)

Konferencija katoličkih biskupa Sjedinjenih Država (USCCB) pozvala je biskupe širom zemlje da u okviru svojih biskupija organiziraju prikupljanje humanitarne pomoći potrebitima zbog sve češćih prirodnih katastrofa koje pogađaju zemlju, izvještava Vatican News u petak 4. rujna.

Američki katolički biskupi ovim svojevrsnim biskupijskim fondom pomoći žele dugoročno pomoći u oporavku Sjedinjenih Država u cjelini, ali ponajprije svojim vjernicima u biskupijama odnosno župljanima okupljenim u katoličkim župnim zajednicama.

“Tradicionalna sezona oluja je u svome začetku, a nedavno smo bili svjedoci što je našoj zemlji učinio razorni uragan Laura, kao i požari u Kaliforniji. Tisuće domova, tvrtki i crkava je teško oštećeno ili uništeno, a posljedice će biti dugotrajne. U našim molitvama su obitelji koje su izgubile svoje voljene, te domove i tvrtke”, napisao je predsjednik USCCB-a i nadbiskup Los Angelesa José H. Gomez u pismu poslanom u četvrtak 3. rujna svojim kolegama američkim biskupima.
Nadbiskup Gomez je također napisao da će se prikupljena sredstva u sklopu ovoga fonda koristiti primarno za smanjenje posljedica prirodnih katastrofa i pomoći oštećenima u obnovi imovine i povratku u normalan život, a dio fonda ići će na potrebe pastorala i obnove Crkve u SAD-u. Također, dodao je u pismu, svjestan je da će zbog pandemije COVID-19 – koja otežava cjelokupni život u SAD-u, kao i u cijelom svijetu – biti teže prikupljati sredstva, ali je izrazio nadu u velikodušnost američkih vjernika i njihovu brigu za potrebite.

Nadbiskup Gomez također je prepoznao ozbiljnost utjecaja COVID-19 na župne i biskupijske aktivnosti i njegov izazovni utjecaj na prikupljanje sredstava, ali je izrazio nadu u velikodušnost vjernika i njihovu brigu za one kojima je potrebna.
Podsjetimo, uragan Laura je deseti najjači uragan u američkoj povijesti po brzini vjetrova, a najsnažnije je udario na Cameron u državi Louisiani 27. kolovoza, pri čemu je usmrtio 29 ljudi, u Louisiani i Teksasu je prouzročio štetu koja se procjenjuje na 8,7 milijarda dolara.

S druge strane, Kalifornija se od sredine kolovoza bori s više od 875 šumskih požara, koji su uništili gotovo 1,5 milijuna hektara šume i više od 2 800 građevina, a oko 40 tisuća ljudi nije se moglo vratiti svojim kućama, javlja u petak 4. rujna Vatican News.