Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskupski grb i geslo mons. Ferenca Fazekasa

Subotica (IKA)

U povodu biskupskog ređenja mons. Ferenca Fazekasa, 11. studenoga 2023. u Subotici, donosimo tumačenje njegovoga biskupskog grba i gesla, objavljeno u liturgijskom vodiču za misu s obredom ređenja.

Biskupski grb i geslo nastoje, na razini simbola, priopćiti sažetak osobnosti i službe pastira jedne mjesne Crkve te ujedno doznačiti smjer pastoralnog djelovanja. Grb subotičkog biskupa Ferenca Fazekasa, sadrži sljedeće heraldičke oznake: štit, koji svojim oblikom slijedi grb grada Subotice, sjedišta biskupije. Podijeljen je u tri polja, a raspored poljâ i njihove boje (plava, crvena i zelena) preuzeti su iz grba Subotičke biskupije. U prvom, plavom polju, nalazi se zlatni kalež s hostijom, u drugom, crvenom polju smještena je sedmerokraka zvijezda, a u zelenom polju otvorena knjiga s latinskim natpisom „Pax et bonum“. Ponad štita je zlatni pastoralni križ nadvišen zelenim galerom s po šest zelenih kićanki sa svake strane (znak biskupske službe). U dnu, na bijeloj vrpci, ispisano je crnom bojom geslo: „Spe gaudentes – U nadi radosni“ (usp. Rim 12, 12).

U prvom, plavom polju, nalazi se simbol sakramenta Presvete Euharistije. Sakrament je to kojem teži djelovanje Crkve, vrelo iz kojega struji sva snaga Crkve (usp. SC 10), ali i sakrament u kojem se na najjasniji način očituje zajedništvo vjernika jedne biskupije koji, kao plod sakramenta euharistije, u svijet ulijevaju radost, mir, sigurnost i povjerenje što je prikazano plavom bojom. Plava boja ujedno je i boja neba te su u njoj očituje poziv da ne težimo za zemaljskim, nego za nebeskim: „Za onim gore težite, ne za zemaljskim! Ta umrijeste i život je vaš skriven s Kristom u Bogu! Kad se pojavi Krist, život vaš, tada ćete se i vi s njime pojaviti u slavi“ (usp. Kol 3, 2 – 4).

U središtu drugog, crvenog polja, nalazi se sedmerokraka zlatna zvijezda, simbol Presvete Bogorodice, Zvijezde Mora, kao i sedam svetih sakramenta „koji su usmjereni na posvećenje ljudi, na izgradnju Kristova Tijela te napokon na iskazivanje štovanje Bogu… Oni ne samo da vjeru pretpostavljaju nego je riječima i stvarima hrane krijepe i izražavaju“ (SC 59). Ta pak vjera na poseban način očituje se u djelima milosrđa i ljubavi što je prikazano crvenom bojom, a na tom putu Marija „sjaji poput znaka sigurne nade i utjehe putujućem narodu Božjem“ (LG 68).

U trećem, zelenom polju, nalazi se otvorena knjiga s natpisom „Pax et bonum – Mir i dobro“. Natpis je to koji nas vodi do sv. Franje, nebeskog zaštitnika biskupa, ali i do Božje riječi koja nam, ako smo joj otvoreni, donosi plodove mira i dobra, ali i života koji je prikazan zelenom bojom.

Zlatni križ koji se nalazi u pozadini štita, oblikom je preuzet s tornjeva subotičke katedrale i ukrašen je s pet crvenih krugova kao simbolima pet Kristovih rana. Zajedno sa zelenim galerom i šest kićanki, upućuje na to da je nositelj grba dijecezanski biskup. Da bi se naglasilo apostolsko nasljeđe na biskupskoj katedri, ali i zahvalnost za dar života prethodnog pastira, mons. Slavka Večerina, biskupski šešir, kićanke i traka s geslom preuzeti su iz njegova grba.

Riječi gesla „Spe gaudentes“, uzete od sv. Pavla, zaštitnika Subotičke biskupije, u cjelovitosti glase: „U nadi budite radosni, u nevolji strpljivi, u molitvi postojani!“ (Rim 12, 12). Apostol narodâ s ljubavlju bodri povjerenu mu zajednicu. Tako i pastirsko djelovanje Ferenca, usidreno na službi apostolâ, postaje zauzetost za dobrobit stada kojega treba utvrditi u radosti, strpljivosti i postojanosti.

vlč. mr. sc. Tomislav Hačko i vlč. Dragan Muharem