Budi dio naše mreže
Izbornik

Subotički franjevci dobili relikviju sv. Antuna Padovanskog

Subotica (IKA)

Relikvija sv. Antuna Padovanskog je od ponedjeljka, 10. lipnja 2024., izložena u franjevačkoj crkvi sv. Mihovila u Subotici.

Ministar Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca fra Miljenko Hontić donio je relikviju iz Padove i predao ju ministru Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda fra Milanu Krišti. U svečanom dočeku fra Milan ju je predao gvardijanu subotičkog Samostana sv. Mihovila fra Ivanu Mikleniću.

Euharistiju povodom izlaganja svečeve relikvije predslavio je subotički biskup Ferenc Fazekas. Na početku mise gvardijan je pročitao popratno pismo i svjedočanstvo o autentičnosti relikvije. Na kraju slavlja zahvalio je svima koji su sudjelovali u opsežnoj pripravi u Subotici, kao i u Provincijalatu HFP-a u Zagrebu, te svima koji su sudjelovali i pomagali u slavlju.

Po završetku misnog slavlja vjernici su poljupcem ili naklonom iskazali čast relikviji, a svatko je kao uspomenu dobio sličicu s fotografijama subotičkog kipa sv. Antuna s jedne i relikvijara s druge strane.

Euharistijskim slavljem i čašćenjem relikvije počela je trodnevna duhovna priprava za blagdan sv. Antuna u četvrtak, 13. lipnja. Mise će biti slavljene u 7 i 9 sati na hrvatskom, a u 10:30 na mađarskom jeziku. Dvojezična misa s blagoslovom djece i ljiljana bit će slavljena u 18 sati.