Budi dio naše mreže
Izbornik

Grb i geslo biskupa Ive Martinovića

Požega (IKA)

Ususret biskupskom ređenju imenovanog požeškog biskupa Ive Martinovića koje će biti u subotu 8. lipnja u požeškoj katedrali, donosimo tumačenje njegova biskupskog grba i gesla.

Grb požeškog biskupa Ive Martinovića ima štit podijeljen u dva polja: zlatno i zeleno. U gornjem, zlatnom polju, u središtu se nalazi prikaz Isusove trnove krune, a u donjem, zelenom polju, u središtu se nalazi srebrno slovo M, okruženo trima zlatnima šestokrakim zvijezdama, ispod kojeg se nalazi srebrna valovita linija.

U periferiji grba nalaze se uobičajene sastavnice koje upućuju da je nositelj grba dijecezanski biskup: zeleni šešir s kićankama i križ u pozadini štita.

S obzirom na to da je sjedište biskupije u gradu Požegi, koji se nalazi na području poznatom pod imenom Vallis aurea (Zlatna dolina), štit je podijeljen na dva polja: zlatno i zeleno.

Osim što podsjeća na Zlatnu dolinu, zlatna boja je i boja Božje trojstvene ljubavi i zajedništva, a ta božanska ljubav jasno se očitovala u muci, smrti i uskrsnuću Isusa Krista (trnova kruna). Zlatna boja je i kraljevska boja te u kombinaciji s prikazom Kristove trnove krune upućuje i na Krista kao kralja svega stvorenoga. U ovom kontekstu vrijedi spomenuti činjenicu kako se u ovom polju prikazuje i pripadnost redovničkoj obitelji pa su zlatna boja i prikaz Kristove trnove krune preuzeti iz povijesnoga grba Trećega samostanskoga reda sv. Franje.

Zelena boja simbol je dolina, plodonosnih polja i bogatih šuma diljem Požeške biskupije. Ona, također, upućuje i na Posavinu (biskupovo porijeklo), ali isto tako zelena boja je i boja novoga života, suosjećajnosti i radosti (gaudium).

Zeleno polje podijeljeno je na dva dijela srebrnom valovitom crtom koja je simbol voda koje protječu Požeškom biskupijom, a posebno dviju velikih rijeka koje ju i omeđuju: Save i Drave.

Srebrna boja je boja božanske mudrosti, čistoće, čvrstoće i mira (pax).

U središtu štita nalazi se srebrno slovo M okruženo trima zlatnima šestokrakim zvijezdama. Slovo M monogram je koji upućuje na Blaženu Djevicu Mariju, a isti taj monogram i s istom simbolikom nalazi se na grbu dosadašnjeg i prvog požeškog biskupa Antuna Škvorčevića (simbol apostolskog nasljedstva) te na grbu kardinala Franje Kuharića (u čije vrijeme je osnovana Požeška biskupija i na čiju obljetnicu smrti je imenovan novi požeški biskup). Ovaj je monogram ujedno i simbol obiteljskoga porijekla biskupa, s obzirom da njime počinje njegovo prezime (Martinović), ali i ime sela iz kojega dolazi (Matići).

Tri su zlatne šestokrake zvijezde simbol Presvetoga Trojstva. Simbol donje zvijezde može se još tumačiti i u svjetlu događaja Kristova utjelovljenja: „(…) koji je sišao s nebesa i utjelovio se po Duhu Svetom, rođen od Marije Djevice.“

U pozadini štita nalazi se zlatni križ izveden po obliku križa koji je prikazan na oltaru u požeškoj katedrali sv. Terezije Avilske i urešen s pet crvenih medaljona koji upućuju na pet Kristovih rana. Oni su, također, još jedna poveznica s franjevačkom redovničkom obitelji koja upravo 2024. godine obilježava osamstotu obljetnicu stigmatizacije sv. Franje Asiškoga.

Ispod štita nalazi se ispisano biskupovo geslo na latinskom jeziku: „Gaudium et pax“ („Radost i mir“), na traci koja slijedi oblik trake iz grba pape Franje, čime se ističe biskupova i biskupijska povezanost s Petrovim nasljednikom.