Budi dio naše mreže
Izbornik

Crkva u Malaviju traži bolju zaštitu osoba s albinizmom

Lilongwe (IKA)

Katoličko povjerenstvo za mir i pravičnost u Malaviju (CCJP) zatražilo je snažniju zaštitu za osobe s albinizmom, koje su u tom dijelu Afrike često žrtve zločina i uskraćivanja ljudskih prava, prenosi KNA.

„Ne vidimo istinske napore u smislu potpore i zaštite prava tih ljudi“, izjavio je koordinator CCJP-a Boniface Chibwana u glavnom gradu Malavija Lilongweu, prema izvješću tiskovne službe Zajednice istočnoafričkih biskupskih konferencija objavljenom u subotu 4. ožujka. Albino osobe i dalje se bore s nizom problema, rekao je Chibwana.

Albinizam je oznaka za skupinu oboljenja povezanih s poremećajem metabolizma koje priječe stvaranje melanina, tamnog pigmenta bez kojega kosa i koža imaju svijetli ton i osjetljiviji su na sunce. Osobe s albinizmom u Malaviju su zbog boje kože često žrtve progona i bivaju isključene iz društva. Pod utjecajem praznovjerja o njima se stvara mišljenje da posjeduju magične moći, čak se trguje dijelovima njihovih tijela koji na crnom tržištu postižu visoke cijene.

I u svakodnevnom životu ljudi s albinizmom izloženi su diskriminaciji, a mnogi od njih iz straha od progona prekidaju školovanje. Vlada Malavija donijela je „Nacionalni akcijski plan“ zaštite osoba s albinizmom. Međutim, CCJP tvrdi da je taj plan manjkav i da ga treba popraviti, posebice u području izobrazbe i zdravstva.

Katoličko povjerenstvo zamjera vlastima i nedostatak transparentnosti, posebice kad je riječ o zahtjevu da se objave rezultati istrage o ilegalnoj trgovini dijelovima ljudskih tijela. „No, nema jasnog odgovora“, izjavio je Chibwana, uz pojašnjenje kako bi ti rezultati mogli „dati odgovor što se zaista krije iza neprestanih napada na ljude s albinizmom“, prenosi KNA.