Budi dio naše mreže
Izbornik

Pogrom nad kršćanima u Egiptu

Beč/Kairo (IKA)

Pogrom nad kršćanima u središtu egipatskog grada Minye dogodio se u noći na srijedu 24. travnja, priopćila je zaklada papinskog prava „Pomoć Crkvi u nevolji“ (Christen in Not).

„Pomoć kršćanima u nevolji“ tjednima upozorava na sve veće nasilje nad kršćanima, uključujući i otmice mladih kršćanki. „Sada je došlo do otvorenog izbijanja nasilja fanatičnih muslimana nad kršćanima“, piše u priopćenju. Glavni tajnik zaklade Elmar Kuhn izjavio je da je pritom bilo i poginulih, ali zasad nema konkretnih podataka o tome.

U valu nasilja, muslimanski fanatici u koordiniranoj akciji palili su kuće koptskih kršćana i priječili ih da iziđu iz njih. „Tako nešto nismo više smatrali mogućim u današnjem svijetu. Kao i u mnogim ranijim prigodama, policija je reagirala s velikim zakašnjenjem. Vatrogasci su stigli tek kad je koptska četvrt bila potpuno u plamenu, a krici zaključanih ljudi prodirali kroz zidove koji su se rušili“, rekao je Kuhn.

Egipatske vlasti nisu u stanju same suprotstaviti se napadima na kršćane, dodao je. „Sad napokon mora reagirati i službeni islam, moraju reagirati imami i učenjaci. U Kuranu nema opravdanja za uništenje kršćana“, podsjetio je.

„Snage sigurnosti koje su na kraju ipak stigle barem su uhitile nekoliko ekstremista i obećale pomoć pri uklanjanju šteta. Ali to neće oživjeti mrtve“, rekao je. Kuhn je podsjetio da je „Pomoć Crkvi u nevolji“ upravo u Minyi posljednjih godina provela niz međuvjerskih projekata, u koje su bile uključene i muslimanske obitelji.

„Pritom smo vidjeli kako klevete ‘muslimanske braće’ na račun kršćana u Minyi ne nailaze na odaziv. Moguće je da ‘muslimanska braća’ na ovaj način žele ponovno skrenuti pozornost na sebe i odupiru se gubitku važnosti“, rekao je.

Minya je glavni grad istoimene gubernije u gornjem Egiptu, oko 250 kilometara južno od Kaira. Gradsko područje sa svojih više od 700 tisuća stanovnika seže sve u pustinju. Više od 40 % stanovnika Minya su kršćani, što znači da je Minya jedan od gradova s najvećim udjelom kršćana u Egiptu. Uz kopte, ondje žive i katolici, protestanti i pripadnici manjih kršćanskih zajednica.