Budi dio naše mreže
Izbornik

Haićanski biskup Dumas ozlijeđen u pokušaju atentata

Port-au-Prince (IKA)

Biskup dijeceze Anse-a-Veau na Haitiju Pierre-André-Dumas ozlijeđen je u pokušaju atentata, prenijela je u srijedu 21. veljače KNA priopćenje Haićanske biskupske konferencije.

Mons. Dumas, koji je i podpredsjednik Haićanske biskupske konferencije, ozlijeđen je u nedjelju 18. veljače u eksploziji u jednoj kući u glavnom gradu Port-au-Princeu. Stanje mu je stabilno i nije u akutnoj životnoj opasnosti, navodi se dalje u priopćenju.

Biskup Dumas u više je navrata kritizirao otmice što ih vrše zločinačke bande na Haitiju kao “užasna i barbarska djela”. Često je tražio okončanje “tih gnušanja vrijednih i zločinačkih postupaka”.

Haićanski biskupi nedavno su upozorili na krizu u zemlji, jednu od najtežih do sada. Haiti je u rukama naoružanih bandi koje šire strah i ražalošćuju stotine obitelji. “Naša zemlja već godinama proživljava jednu od najduljih i najsmrtonosnijih socijalo-političkih i sigurnosno-političkih kriza u svojoj povijesti. Cijeli narod, cijela zemlja najdublje je pogođena. Država je izgubila kontrolu nad državnim područjem”, poručuju biskupi. Pučanstvo je izvrgnuto “nemilosrdnom nasilju bandi i njihovih saveznika”, dodaju.

Humanitarna kriza na Haitiju sve je teža. Prema navodima Ujedinjenih naroda, u zemlji vlada nestašica namirnica, najgora u povijesti. Gotovo polovica pučanstva, oko 4,9 milijuna ljudi, nema dovoljno hrane kako bi ostala zdrava.

Haiti je na glasu kao najsiromašnija zemlja zapadne hemisfere. Proteklih je godina uz to pogođena prirodnim nepogodama, potresima i olujama. Nedavno je ondje izbila i kolera, koja je odnijela stotine života. Osim glađu, Haiti je pogođen i teškom unutarnjopolitičkom krizom. Predsjednik države Jovenel Moise ubijen je 2021., a izbori se već godinama odgađaju.

Susjedna Dominikanska Republika zatvorila je granicu prema Haitiju uslijed diplomatskog prijepora zbog vala migranata iz Haitija. Ujedinjeni narodi namjeravaju poslati sigurnosnu misiju na Haiti, ali se taj korak već neko vrijeme odgađa.