Budi dio naše mreže
Izbornik

Južnoafrički biskupi izrazili tugu zbog ubojstva svog bivšeg glasnogovornika

Tzaneen (IKA)

U izjavi od ponedjeljka 29. travnja, članovi Južnoafričke biskupske konferencije (SACBC) izražavaju žalost zbog tragične smrti još jednog katoličkog svećenika u Južnoj Africi, izvijestio je Vatican News.

U izjavi koju je potpisao predsjednik SACBC-a, biskup Sithembele Sipuka, biskupi su izrazili tugu zbog „tragične vijesti o smrti“ oca Paula Tatua koji je ubijen u pucnjavi. „P. Tatu je nekoliko godina marljivo radio kao službenik za medije i komunikacije SACBC-a. Tužni smo zbog njegove tragične smrti. Izražavamo sućut zajednici stigmatinaca (Congregatio a Sacris Stigmatibus Domini Nostri Iesus Christi – C.S.S.) kojoj je pripadao i njegovoj obitelji“, naveli su biskupi u izjavi. 

Konferencija katoličkih biskupa triju nacija upozorava „da smrt oca Tatua nije izolirani incident, već prije šokantan primjer pogoršanja situacije sigurnosti i morala u Južnoj Africi.“ Smrt oca Tatua dogodila se nedugo nakon smrti još jednog mladog svećenika: Otac William Banda hladnokrvno je ustrijeljen i ubrzo nakon toga umro u Tzaneenu. „Ubojstvo ovih svećenika događa se usred rastuće zabrinutosti zbog sve većeg zanemarivanja vrednote života, s ljudima koji se bezobzirno ubijaju“, dodali su biskupi.

U svojoj zajedničkoj izjavi, biskupi pozivaju na „poštivanje života“ i apeliraju na predsjednika i ministra policije da „dobrobit i sigurnost“ građana koji poštuju zakon budu „glavni prioritet“. „Kao Crkva, stojimo vam na raspolaganju za rasprave i strategije za zaustavljanje ubojstava nevinih ljudi, koje sada postaje pandemija u ovoj zemlji“, zaključili su biskupi, izvijestio je Vatican News.