Budi dio naše mreže
Izbornik

Objavljeno drugo dopunjeno izdanje knjige fra Stjepana Čove „Fra Metod Vezilić“

Split (IKA)

U izdanju Knjižnice Vjerskog lista za Marijine štovatelje „Marija“, u Splitu je u lipnju 2024. objavljeno drugo dopunjeno izdanje knjige fra Stjepana Čove „Fra Metod Vezilić“.

Nakon četrnaest godina od prvoga izdanja (Split, 2010.), fra Stjepan Čovo, u prigodi 80. godišnjice nasilne smrti fra Metoda Vezilića, priredio je drugo dopunjeno izdanje.

Knjiga je podijeljena u više podnaslova. Nakon predgovora i uvoda, slijede tri glavne tematske cjeline: Život i rad o. fra Metoda Vezilića, Službe i pastoralni rad i Fra Metodov tragični završetak.

Knjiga je ilustrirana dokumentima i fotografijama iz fra Metodova vremena.

U drugom izdanju fra Stjepan donosi svjedočanstvo o osudi, koju je dobio od Državnog arhiva u Zagrebu. Tako je bjelodano da su fra Metoda partizani strijeljali 18. svibnja 1944. na dinarskom gorju Vrdovu, na svetkovinu Uzašašća Gospodinova (Spasovo).

Dokumentiranom knjigom fra Stjepan ne želi pobuđivati mržnju ili osvetu prema onima koji su fra Metodu oduzeli život, nego u duhu vjere i praštanja, pokazati kako i neprijatelje treba ljubiti u duhu kršćanske ljubavi koja je o. Vezilića duboko prožimala.

Mučenička smrt člana Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja poticaj je na bolje upoznavanje i sjećanje. Fra Metoda je bio vrijedni i cijenjeni redovnik i svećenik franjevac, a na koncu je postao žrtva tragične ratne sudbine.

Knjiga je 73. izdanje Knjižnice lista „Marija“ knjiga 73., tiskana je na 187 stranica uvezenih u tvrde korice dimenzija 160 × 235 milimetara.