Budi dio naše mreže
Izbornik

Kardinal Ambongo o 60. obljetnici neovisnosti: Sramotno smo zakazali

Kinshasa (IKA)

U propovijedi na kongoanski dan neovisnosti, 30. lipnja, kardinal Fridolin Ambongo, nadbiskup Kinshase osvrnuo se na trenutno stanje u Kongu, objavio je Catholic News Service.

Kongo slavi 60. obljetnicu osamostaljenja od Belgije. Tim povodom kardinal Fridolin Ambongo, nadbiskup Kinshase rekao je kako su „velike snove“ naroda srušili uzastopni vladajući režimi. „Imali smo uzastopne autokratske režime koji su došli na vlast kao kolonijalisti bez ikakve brige za ljude, što se nastavlja i danas: silom, ratom ili prevarom.“ Ipak, pozvao je ljude da proslave obljetnicu.

Kazao je kako su građani još mnogo siromašniji, negoli su ih neki opisali svrstavajući ih među najnesretnije ljude na Zemlji. Upozorio je kako se eksploatacija mineralnih sirovina bjelodano događala, bez koristi za stanovništvo. Prema očitoj politici okupacije, prema kardinalu, u Kongu su bile prisutne vojske ili migranti iz devet susjednih zemalja. Istaknuo je nepoštivanje državnog teritorija te balkanizaciju, smjerajući na nesigurnost i pobunjenike na istoku zemlje.

„Moramo prepoznati ovo … nakon 60 godina neovisnosti … sramotno smo zakazali. Nismo bili sposobni učiniti Kongo ljepšom zemljom negoli je to bila prije“, kazao je kardinal.

„Današnje evanđelje poziva nas da preuzmemo odgovornost, jer će svatko od nas morati Bogu dati račun za ono što je s njegovim talentima učinio za ovu prekrasnu zemlju, rekao je nadbiskup Kinshase. Dodao je kako se treba riješiti mentaliteta koji očekuje da će „predsjednik ili vlada učiniti ovo ili ono.“

Posljednja od briga je, prema kardinalu, rastuće nepovjerenje i suparništvo unutar vladajuće koalicije koja riskira odvesti zemlju u kaos. Vlada je potpuno paralizirana a služenje narodu je žrtvovano. Kardinal Ambongo je naglasio kako se, dok je trenutna koalicija na vlasti, Kongoanci nemaju čemu nadati od svojih vođa, objavio je CNS.