Budi dio naše mreže
Izbornik

Kardinal Parolin upozorio njemačke biskupe na inicijative o kojima se ne može pregovarati

Bonn/Würzburg (IKA)

Državni tajnik Svete Stolice kardinal Pietro Parolin uputio je njemačkim biskupima službenu notu u kojoj poručuje kako nije moguće pregovarati o svećeničkom ređenju koje je pridržano muškarcima kao ni o crkvenom učenju o homoseksualnosti, objavila je KNA.

O noti kardinala Parolina njemačkim biskupima izvijestio je u petak 24. studenoga njemački katolički tjednik Die Tagespost, a glasnogovornik Njemačke biskupske konferencije Matthias Kopp potvrdio je da su članovi stalnog vijeća konferencije dobili notu početkom tjedna. Nota s nadnevkom 25. listopada, u kojoj kardinal Parolin povlači granicu budućih razgovora s njemačkim biskupima, naslovljena je na glavnu tajnicu Njemačke biskupske konferencije Beate Gilles.

Kardinal Parolin ističe da Vatikan ne razmišlja o tome da pregovara o crkvenom nauku o homoseksualnosti ni o apostolskom pismu “Ordinatio sacerdotalis”, kojim je papa Ivan Pavao II. 1994. naglasio da žene ne mogu primiti svećenički red.

Pročelnici nekolicine vatikanskih dikasterija u srpnju su se susreli s predstavnicima njemačkih biskupa kako bi razgovarali o “Sinodskom hodu”; reformskom procesu u Crkvi u Njemačkoj. U listopadu su njemački sudionici Biskupske sinode u Vatikanu, limburški biskup i predsjednik Njemačke biskupske konferencije Georg Bätzing, münsterski biskup Felix Genn, augsburški biskup Bertram Meier, passauški biskup Stefan Oster i essenski biskup Franz-Josef Oberbeck kao i glavna tajnica Njemačke biskupske konferencije Beate Gilles, ponovno razgovarali s pročelnicima dikasterija. Kako je najavljeno, ti bi razgovori trebali biti nastavljeni iduće godine.

Pročelnici Dikasterija za nauk vjere, Dikasterija za promicanje jedinstva kršćana, Dikasterija za biskupe, Dikasterija za bogoštovlje i disciplinu sakramenata i Dikasterija za zakonodavne tekstove trebali bi se u siječnju, travnju i lipnju 2024. susresti s predstavnicima njemačkih biskupa i s njima razgovarati o tome što je u nauku i disciplini Crkve nepromjenjivo a što bi se moglo mijenjati. Neke od tema trebale bi biti Crkveni nauk, predodžba o čovjeku, moral, liturgija i odgovarajući tekstovi “Sinodskog hoda”.

Kardinal Parolin u pismu podsjeća da je upravo u tijeku sinodski hod na razini opće Crkve. “Stoga je nužno poštivati taj hod opće Crkve i izbjegavati dojam da su u tijeku paralelne inicijative, koje su ravnodušne prema naporima oko ‘zajedničkog putovanja'”, naglasio je.

Predsjednica Središnjeg odbor njemačkih katolika (Zentralkomitee der deutschen Katholiken – ZdK), okupljališta njemačkih katoličkih laika, Irme Stetter-Karp, reagirajući na notu kardinala Parolina izjavila je da u Vatikanu trenutačno vlada velika dinamika, unutar Kurije kao i između Kurije i Pape.

Prema njezinim riječima, kardinal Parolin je i uoči Biskupske sinode izjavio kako je sudjelovanje i pravo glasa žena nezamislivo i nezakonito jer je protivno crkvenom pravu. “A što je učinio papa? Odjednom je to postalo legalno i moguće i provedeno je”, rekla je Stetter-Karp.

Član predsjedništva ZdK-a Thomas Söding poručio je pak kako će još biti pokušaja “da se djelomične istine istrgnute iz konteksta predstave kao konačne izjave Rima”. ZdK neće dopustiti da ga se to posebice dojmi, naglasio je. Söding istodobno smatra da pismo kardinala Parolina sadrži dobar znak koji se sastoji u tome “da očito postoji i da treba postojati proces razgovora između Njemačke i Rima”.

Papa Franjo nedavno je u osobnom pismu četirima njemačkim katolkinjama, među kojima su profesorice teologije Marianne Schlosser i Katharina Westerhorstmann i profesorica filozofije religije Hanna-Barbara Gerl-Falkovitz, ponovio kritiku reformskog procesa u Njemačkoj. Papa je napisao kako “dijeli zabrinutost zbog, u međuvremenu, brojnih konkretnih koraka, kojima se veliki dijelovi te mjesne Crkve prijete sve više udaljiti od zajedničkog puta opće Crkve”. Četiri žene kojima se Papa obratio proljetos su dale ostavku na mjesta izaslanica u njemačkom “Sinodskom hodu”, objavila je KNA.