Budi dio naše mreže
Izbornik

Kardinal Woelki: Sramim se zbog onih koji su počinili seksualno zlostavljanje

Köln (IKA)

Kölnski nadbiskup kardinal Rainer Maria Woelki u povodu Dana sjećanja na žrtve seksualnog nasilja požalio se na greške Crkve u ophođenju sa seksualnim zlostavljanjem, u videoporuci objavljenoj u subotu 19. studenoga 2023. na mrežnim stranicama Kölnske nadbiskupije.

“Na žalost, dugo je trajalo dok se u Crkvi nismo prenuli i spoznali da je i u ophođenju sa žrtvama seksualnog nasilja potreban drastični zaokret”, rekao je kardinal Woelki u “Tjednom impulsu”.

“Žrtvama je nanesena neizreciva bol, predugo su bile ostavljene same s tim strašnim doživljajima. Nitko ih nije čuo, ni mi kao Crkva”, naglasio je.

“Imam veliko poštovanje prema hrabrosti žrtava, koje opisuju svoje strašne doživljaje i time omogućuju opsežno rasvjetljavanje, uključujući i nužne posljedice”, rekao je kardinal. Dodao je da samo dijelom može shvatiti kako teško može biti suočavanje s tim događajima na tako intenzivan način nakon mnogo godina.

“Moramo i želimo učiti iz grešaka iz prošlosti. Jamčim vam da ću se i nadalje zauzimati za to da se ne ponove”, poručio je. “A kao svećenik i biskup sramim se najdublje zbog svakog subrata i crkvenog suradnika koji je djeci i mladima učinio tako nešto”, poručio je kardinal Woelki u videoporuci.