Budi dio naše mreže
Izbornik

Njemački biskupi upozorili na etičku neprihvatljivost pobačaja

Bonn/Würzburg (IKA)

Stalno vijeće Njemačke biskupske konferencije kritiziralo je preporuke stručnog povjerenstva za liberaliziranje zakonskih odredbi o pobačaju, objavila je u utorak 23. travnja KNA.

Biskupi upozoravaju da bi time bila “narušena načela našeg pravnog poretka”.

Katoličkim biskupima je važno pažljivo se suočiti sa ženama u njihovoj osobnoj situaciju sučeljavanja s trudnoćom i s pažnjom pristupiti dostojanstvu žene, navodi se u priopćenju Stalnog vijeća DBK-a. Istodobno, naglašavaju biskupi, nezaobilazno je “s tim u svezi imati u vidu i dostojanstvo još nerođenog, ali već začetog djeteta u majčinoj utrobi koje se razvija kao čovjek”.

Povjerenstvo koje je osnovala njemačka savezna vlada preporuča u svome završnom dokumentu objavljenome prošlog tjedna dopuštenje pobačaja u prvih dvanaest tjedana trudnoće. Pobačaj je u Njemačkoj načelno protuzakonit. Međutim, on nije kažnjiv u prvih dvanaest tjedana ako trudnica pristane na savjetovanje o tome. Njemački zakoni izričito odobravaju prekid trudnoće nakon silovanja ili uslijed životne opasnosti za trudnicu ili opasnosti po njezino tjelesno ili duševno zdravlje.

Problematiziranje trudnoće sadrži međusobni sukob temeljnih pravnih pozicija dvoje ljudi, navodi se u izjavi. S pravnog stajališta dolazi do dileme, koja se u konačnici ne može riješiti samo sredstvima pravne logike. Pravni poredak stoga mora pronaći barem približno rješenje.

Postojeći sukob i dvojba koja se nameće ne mogu se razriješiti time da se nerođenome djetetu dijelom ili čak potpuno dokine dostojanstvo. Nije prihvatljivo da se degradira njegovo pravo na život i da se upravo njegova potpuna ovisnost o majci uzme kao razlog smanjenja ili potpunog ukidanja zaštite njegova života, poručili su njemački biskupi.

Crkva je i ranije često kritizirala postojeće pravne uredbe o pobačaju u Njemačkoj. Općenito pak Crkva nastoji postići ravnotežu između dvaju pravnih dobara ukorijenjenih u dostojanstvu čovjeka i smatra da je dala značajan doprinos društvenome miru.
Stalno vijeće je nakon općeg sabora najvažnije tijelo Njemačke biskupske konferencije. Njega čine samo dijecezanski biskupi, za razliku od općeg sabora koji čine i pomoćni biskupi.