Budi dio naše mreže
Izbornik

Kolumbija: Crkva osuđuje nasilje nad ženama i traži pravdu

Bogota (IKA)

Nakon ubojstva u Kolumbiji triju žena, Elsy, Kelly i Ane Rose, koje su nedavno ubijene, a pravosuđe do sada nije provelo nikakve istražne radnje, 10. srpnja su se deseci ljudi, na poticaj Apostolskog vikarijata iz Puerta Iníride, glavnoga grada okruga Guainía, u suradnji s općinskom upravom, sastali na Trgu ispred uprave tog okruga, kako bi tražili pravdu i kako bi rekli „ne“ nasilju nad ženama, objavio je Vatican News.

Suočeni s tim djelima nasilja i zločina koji su samo zabilježeni, a da se ništa nije poduzelo i da nitko nije priveden pravdi, te se nasilja i dalje povećavaju u tom gradu, apostolski vikar Puerta Inírid biskup Joselito Carreño Quiñónez objavio je da će biti osnovan „Ured dobrog postupanja“, objavljeno je na internetskoj stranici Kolumbijske biskupske konferencije. Katolička Crkva diže glas kako bi dala glas svima koji su pogođeni nasiljem, rekao je apostolski vikar i istaknuo: Ne možemo ostati ravnodušni, jer za Crkvu u središtu svakog društvenog, gospodarskog i političkog djelovanja mora biti dobrobit osobe i društva te će zbog toga biti osnovan „Ured dobrog postupanja“, kako bi se nebrojenim žrtvama nasilja koje danas pogađa društvo, pružilo potporu, utjehu, liječenje i solidarnost.

Održan je miran prosvjed do Državnog tužiteljstva, gdje je apostolski vikar pozvao različita istražna tijela da provode pravdu, da osiguraju kako ubojstva tih žena ne bi prošla nekažnjeno, tražeći također da se ubrza postupak i da se radi na otkrivanju ubojica. Apostolski vikar je izrazio nadu da će se poslušati vapaj zajednice i izvršiti pravda, te da će nestati ta pandemija zločina koja preuzima društvo, jer društvo čine muškarci i žene mira. Prosvjedi, na kojima su sudjelovale žene pripadnice nekoliko organizacija, kao što su Zaklada Arroyo, Žena Guainíe i Udruga Amiga, završili su minutom šutnje u kojoj su odali počast žrtvama Elsy, Kelly i Ani Rosi.