Budi dio naše mreže
Izbornik

Mons. Robert Pastyik preuzeo službu generalnog vikara Beogradske nadbiskupije

Beograd (IKA)

U Ordinarijatu Beogradske nadbiskupije u petak 20. siječnja mons. Robert Pastyik službeno je preuzeo službu generalnog vikara Beogradske nadbiskupije koju je dosad obavljao vlč. Aleksandar Kovačević, izvijestila je Beogradska nadbiskupija.

U nazočnosti beogradskog nadbiskupa i metropolita dr. Ladislava Nemeta, kancelara preč. Ivana Poleta, katedralnog župnika i rektora Marijanuma preč. Mihaela Sokola i nadbiskupovog tajnika vlč. Stipe Filipovića, položio je ispovijest vjere i izrekao potrebna obećanja za obavljanje službe.

Nadbiskup je novom generalnom vikaru poželio uspješno obavljanje službe i obilje Božjeg blagoslova, zahvalivši mu na dosadašnjem predanom radu na mnogim funkcijama u Beogradu, Zrenjaninu i Subotici te spremnosti na ponovni povratak u Beograd.

Mons. Pastyik rođen je u Vrbasu 31. srpnja 1978., a odrastao je u Kuli. Teologiju je studirao u Mađarskoj u Segedinu te u Rimu na Papinskom lateranskom sveučilištu. Za svećenika Subotičke biskupije zaređen je 28. srpnja 2009. godine. Svećeničku službu u svojstvu župnog vikara započeo je u Bečeju, u Župi sv. Antuna Padovanskog, da bi potom od 2010. do 2015. bio na službi u Apostolskoj nuncijaturi u Beogradu.

U međuvremenu, između 2011. i 2015. pastoralno je djelovao na teritoriju Zrenjaninske biskupije kao upravitelj župe u Borči, a potom i kao župnik u Pančevu gdje je ostao do 2019. kad je postavljen za katedralnog župnika u Zrenjaninu, a potom imenovan i generalnim vikarom Zrenjaninske biskupije.

Posljednje dvije službe vršio je do lipnja 2021. kad ga je subotički biskup Slavko Večerin imenovao kancelarom Subotičke biskupije, a biskupi Međunarodne biskupske konferencije sv. Ćirila i Metoda izabrali su ga za novog generalnog tajnika MBK. Od 15. siječnja 2023. imenovan je na mjesto generalnog vikara Beogradske nadbiskupije. Osim mađarskog i ukrajinskog, mons. Pastyik govori hrvatski, talijanski i engleski, a služi se i njemačkim jezikom, izvijestila je Beogradska nadbiskupija.