Budi dio naše mreže
Izbornik

Nacionalni tjedan braka u SAD-u na poticaj američkih biskupa

Washington (IKA)

Biskupska konferencija Sjedinjenih Američkih Država potaknula je održavanje Nacionalnoga tjedna braka posvećenoga zajedničkom, svakodnevnom razmišljanju i produbljivanju Božje riječi, koji će se održati od 7. do 14. veljače o temi „Imati, čuvati i poštovati“ bračne zavjete, javlja u petak 29. siječnja hrvatski ured Vatican Newsa.

Papa Franju na sastanku sa američkim biskupima u Vatikanu 2019. / Foto: Vatican Media

Predviđa se također uporaba poseboga „mema“ koji sudionici inicijative mogu koristiti na svojim profilima na društvenim mrežama. Riječ je o slikama koje prikazuju bračne parove s djecom ili bez djece, uz određenu molitvenu nakanu. Neki će se sastanci održati virtualnim putem 10., 12. i 14. veljače.
Prva je na redu mrežna konferencija oca Daniela Hanleyja, člana Biskupskog povjerenstva za kler, posvećeni život i zvanja, te Dominica Lombardija, člana organizacijskoga tajništva tog događaja.

Online molitva svete krunice

Foto: unsplash.com

U središtu njihova dijaloga bit će uzorni očinski i supružnički lik svetog Josipa. Molitva svete krunice za bračne parove i obitelj održat će se također virtualnim putem 12. veljače, a predvodit će je nadbiskup Salvatore Cordileone, predsjednik Biskupskog povjerenstva za laike, brak, obitelj i mlade. Na kraju, u nedjelju, 14. veljače, svaka župa u zemlji pozvana je da na najprikladniji način proslavi „bračnu nedjelju“ za koju se predlaže posebni liturgijski priručnik u kojem se ističe da se brak i obitelj tiču svih, jer svatko od nas potječe iz obitelji i svatko je od nas Božji sin ili kći.

Biskupi su također dali naputak da se prepoznaju iskustvo i bol uništenih brakova i obitelji znajući da je Gospodinovo milosrđe veliko. Osim toga, upozorili su da valja imati na umu činjenicu da bez obzira na svoje pojedinačne okolnosti, svi imamo ulogu u Božjoj viziji obitelji, jer smo po krštenju svi dio savršene obitelji, Božje obitelji, kao ljubljena Očeva djeca.

Tri praktična prijedloga za bračne parove

Foto: unsplash.com

Nacionalni tjedan braka nudi bračnim parovima priliku da razmisle o svom rastu od dana vjenčanja i o tome kako nastaviti dozrijevati u ljubavi i poštovanju supružnika. Tu su, stoga, tri praktična prijedloga, počevši od molitve. Sjetimo se moliti s obitelji i za obitelj i brak, osobito za one koji su u krizi, koji se bore s nezaposlenošću ili trpe zbog odvajanja – zatražili su biskupi. Na drugom je mjestu nedjelja kao Dan Gospodnji. To je dan odmora koji treba posvetiti voljenima i proživjeti ga zajedno s njima u slavlju svete mise ili u trenutcima opuštanja.

Na kraju, kao treću točku, američki biskupi ponavljaju da je Crkva Božja obitelj i obitelj obiteljima. Imajući to na umu, vjernici se pozivaju biti blizu obiteljima u teškoćama, posebno onima koje je najviše pogodila pandemija bolesti COVID-19, kao i starijim i potrebitim ljudima, izvijestio je hrvatski ured Vatican Newsa u petak 29. siječnja.