Budi dio naše mreže
Izbornik

Njemački katolici u Londonu žale se na nasilje muslimana

Köln/London (IKA)

Njemački katolici u Londonu požalili su se na agresiju muslimana usmjerenu na njihovu zajednicu u četvrti Tower Hamlets, u pozadini kojega je rat u Gazi. Nijemce se u toj četvrti, u kojoj živi mnogo muslimana, smatra prijateljima židova, izjavio je župnik njemačke katoličke zajednice sv. Bonifacija Andreas Blum u četvrtak 4. travnja za njemačku katoličku radijsku postaju domradio.de.

Župnik je izvijestio o grafitima koji se redovito pojavljuju na zidovima crkve, poput crteža sotone ili poruke “Allah vas gleda”.

Prema njegovim riječima, u četvrti Tower Hamlets, u kojoj se nalazi jedna od najvećih džamija u Europi, vlada latentno protužidovsko i protukršćansko raspoloženje.

O. Andreas je izvijestio o brazilskim redovnicama koje su doživjele pljuvanje na ulici.

“Ukoliko se uđe u sadržajnu raspravu ili se otvoreno pokaže židovska kapica kipa, Davidova zvijezda ili križ, može se dogoditi da to bude shvaćeno kao provokacija”, rekao je.

U prosincu je jedan ekstremist izudarao suradnika župe uzvikujući ime Allaha, žrtva napada završila je u bolnici. Nakon napada Hamasa na Izrael i početka rata u Gazi u listopadu, čitava je četvrt profesionalno ukrašena palestinskim zastavama. “Stekao se dojam da niste više u Engleskoj, nego u Palestini i u nekom ratnom području”, opisao je.

O. Andreas je razočaran nezainteresiranošću političara. “Imamo posla s okružnim vlastima koje su čvrsto u muslimanskim rukama. To je povezano sa sastavom pučanstva”, pojasnio je. Bangladešani i Pakistanci dominiraju u stranci okružnog gradonačelnika i u svim ustanovama u četvrti. “Protiv toga se ne može ništa”, uvjeren je o. Andreas.

Prema njegovim riječima, policija samo registrira napade, a razlog tome je i mogući strah od optužbi za rasizam. “Ni policiju ni okružne vlasti ne doživljavamo kao pomoć u tome sukobu”, smatra.
O. Andreas žali se također na izostanak međuvjerske suradnje s muslimanima. Kaže da nije dobio odgovor ni na jednu intervenciju u mjesnom međuvjerskom forumu. Izostala je svaka reakcija. Već šest godina pokušava uspostaviti kontakt s imamom džamije u susjedstvu, dodao je. “Nikad nisam dospio dalje od predvorja”, zaključio je o. Andreas.

Ključne riječi:
London muslimani nasilje