Budi dio naše mreže
Izbornik

„Noć crkava“ 7. lipnja u Austriji

Beč/Salzburg (IKA)

Oko 700 crkava u Austriji otvorit će svoja vrata u petak 7. lipnja u okviru već tradicionalne „Noći crkava“ koju organiziraju sve kršćanske zajednice okupljene u Ekumenskom vijeću Crkava u Austriji (Ökumenischer Rat der Kirchen in Österreich - ÖRKÖ), izvijestio je u četvrtak 23. svibnja Kathpress.

Program „Noći crkava“ obuhvaća oko 3.000 pojedinačnih događaja, a očekuje se veliko zanimanje vjernika nakon što je prošle godine u događanju sudjelovalo oko 300.000 posjetitelja.

U Bečkoj nadbiskupiji „Noć crkava“ održava se već 20. put, a događaj se ove godine upriličuje za svetkovinu Srca Isusova. Sukladno tome, mnoge priredbe u okviru programa povezane su s pojmom srca, primjerice geslo „Noći crkava“ u Beču glasi „Na otvorenom srcu“, a u Salzburgu „Moje srce u noći“.

Programski sadržaji povezani su s temama mira i Europe, tjelesnog i duševnog zdravlja i odgovornosti za Božje stvorenje. Mnogi programi namijenjeni su djeci i obiteljima.

„Noć crkava“ predstavlja „živi simbol jedinstva i dijaloga“, naglasio je armenski biskup i predsjednik ÖRKÖ-a Tiran Petrosyan. Ekumensko usmjerenje događaja otvara „prostor nadahnuća, u cilju zajedničkog slavlja, rasprave i razvijanja uzajamnog razumijevanja“, poručio je.

„Noć crkava“ u proteklih 20 godina nije samo slavila kršćanstvo, „nego je gradila mostove između različitih vjeroispovijesti i zajednica“. Stoga je postala „simbol raznolikosti, koji okuplja ljude preko granica vjeroispovijesti“, rekao je biskup Petrosyan.

Bečki nadbiskup kardinal Christoph Schönborn skrenuo je pozornost na srce kao središnju poruku ovogodišnje „Noći crkava“. „Srce u svim vjerama i kulturama ima veliko značenje. U srcu osjećamo radost i žalost, ljubav i zahvalnost. Upravo u mračnim vremenima ratova, straha i ugroze potrebna nam je ljudskost i srdačnost“, naglasio je. Katolička svetkovina Srca Isusova jasno otkriva: „Bog ima srce! Ono je otvoreno za sve ljude bez iznimke“, poručio je kardinal Schönborn.
Predsjednik Austrijske biskupske konferencije salzburški nadbiskup Franz Lackner poručio je pak kako je duhovno srce mjesto na kojemu Bog ostvaruje odnos s nama. „Te noći želim vam svima da Gospodin dotakne i vaše srce, da s radošću prolazite kroz te sate i da njegov blagoslov ostane na vama“, rekao je.
Austrijski savezni predsjednik Alexander Van der Bellen također je naglasio da „Noć crkava” predstavlja „važan simbol otvorenosti i zajedništva“ u Austriji. „Crkve ne otvaraju samo vrata, nego i komunikaciju s drugim kulturama, drugim pogledima, drugim religijama“, poručio je. Odabirom srca kao simbola važno je „upozoriti na taj simbol, koji za nas uvijek predstavlja sliku ljubavi“, rekao je austrijski predsjednik.
Van der Bellen naglasio je potrebu „poziva da pristupimo jedni drugima, posebice u ovoj godini s različitim političkim skretnicama“. Pozvao je na „zajedništvo, u kojemu jedni paze na druge, jedni od drugih uče i jedni s drugima oblikuju dobru budućnost“.
Jedna od istaknutih točaka programa „Noći crkava“ u Beču bit će podijska rasprava o izborima za Europski parlament, na kojoj su sudjelovanje najavili predstavnici političkih stranaka.
Noć crkava“ osim u Austriji organizira se i u Južnom Tirolu, u Češkoj i Slovačkoj.

Ključne riječi:
Austrija Noć crkava