Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa Franjo imenovao novog ostrogonsko-budimpeštanskog pomoćnog biskupa

Vatikan (IKA)

Svetio otac Franjo prihvatio je odreknuće od službe ostrogonsko-budimpeštanskog pomoćnog biskupa Ferenca Cserhátija te na istu službu, na spomendan sv. Blaža, 3. veljače 2023., imenovao svećenika Subotištanske biskupije (Szombathely) Leventea Balázsa Martosa, objavio je Tiskovni ured Svete Stolice.

Mons. Cserhátija ostrogonsko-budimpeštanskim pomoćnim biskupom i naslovnim biskupom Centurie (Numidija) imenovao je 2007. godine papa Benedikt XVI., a biskupsko posvećenje primio je iste godine. Prošle godine navršio je kanonsku dob za odreknuće od službe.

Papa Franjo je prihvativši njegovo odreknuće, za novog pomoćnog biskupa Ostrogonsko-budimpeštanske nadbiskupije imenovao dosadašnjeg rektora Centralnog sjemeništa u Budimpešti mons. Martosa, dodijelivši mu naslovnu biskupiju Treba (Lazio).

Ostrogonsko-budimpeštanski nadbiskup je kardinal Péter Erdö, a još jedan pomoćni biskup Gábor Mohos. Otprije je u mirovini i pomoćni biskup Gáspár Ladocsi.

Mons. Levente Balázs Martos rođen je 18. studenoga 1973. u Subotištu u Mađarskoj. Filozofsko-teološki studij završio je na Katoličkom sveučilištu Pázmány Péter u Budimpešti.

Za svećenika je zaređen 27. lipnja 1998. godine.

Nakon što je stekao licencijat iz Svetog pisma na Papinskom sveučilištu Gregoriana u Rimu, postigao je doktorat iz biblijskih znanosti na sveučilištu Péter Pázmány.

Bio je: katedralni župni vikar u Subotištu (2000. – 2007.); docent na Teološkom institutu u Segedinu (Szegedin) od 2008. do 2013.; prefekt Sjemeništa u Juri (Győr) od 2013. do 2018.; duhovnik Katoličkog fakulteta Sv. Ivan Pavao II. u Subotištu (2017. – 2018.); voditelj formacije laika Subotištanske biskupije i sveučilišni kapelan (2018. – 2019.).

Trenutno je docent na Teološkom institutu u Juri (od 2007.), član Papinske biblijske komisije (od 2014.). Od 2019. bio je rektor Centralnog sjemeništa u Budimpešti.

Foto: Facebook // mons. Levente Balázs Martos