Budi dio naše mreže
Izbornik

Pokrenut postupak za proglašenje blaženima roditelja sv. Ivana Pavla II.

Wadowice (IKA)

U Wadowicama, u Poljskoj, 7. svibnja, uspostavljanjem sudišta, pokrenut je biskupijski dio postupka za proglašenje blaženima službenice Božje Emilije, rođene Kaczorowska, i sluge Božjeg Karola Wojtyłe, roditelja sv. Ivana Pavla II.

Prvo svečano zasjedanje sudišta održano je u bazilici Prikazanja Blažene Djevice Marije u Wadowicama. Nakon službenog početka postupka, nadbiskup Marek Jędraszewski predslavio je misu za nesmetan tijek postupka i prizivanja milosti po zagovoru sluge i službenice Božje. Postulator postupka je mons. Sławomir Oder, koji je vodio i cjelokupni postupak beatifikacije i kanonizacije Ivana Pavla II.

U listopadu prošle godine Poljska biskupska konferencija dala je svoj pristanak (nihil obstat) da Krakovska nadbiskupija možete pokrenuti proces beatifikacije. Obitelj Wojtyła, predvođena Karolom i Emilijom, predano je živjela svoju vjeru, započinjući svoj dan misom, obroke molitvom, a navečer bi svi slušali oca obitelji dok je čitao Sveto pismo.

Emilija Kaczorowska potječe iz obitelji obrtnika. Bila je kći Feliksa Kaczorowskog i Marije Scholz i imala je osmero braće i sestara. Rođena je 26. ožujka 1884. u Krakowu, a krštena je u crkvi Svetog Nikole. Godine 1890. Emilija je započela svoje obrazovanje u osnovnoj školi. Majka joj je umrla kad je imala samo 13 godina.

Karol Wojtyła je rođen 18. srpnja 1879. u Lipniku, u blizini Biala, sin Macieja Wojtyle i Ane Przeczek u obitelji krojača. Kršten je u crkvi Božanske providnosti u Biali. U drugoj godini života izgubio je majku. Od 1885. do 1890. pohađao je njemačku narodnu školu u Biali, a zatim 1890. njemačku gimnaziju u Bielsku. Godine 1900. pozvan je u vojnu službu u Wadowicama. Nakon godine dana kao kaplar bio je upućen u Lavov u pješačku kadetsku školu. Godine 1903. završio je vojnu službu u činu narednika i mogao se vratiti kući. Međutim, odlučio je ostati u vojsci kao profesionalni vojnik i služio je kao dočasnik u Krakovu i Wadowicama.

Njih dvoje su se vjenčali 10. veljače 1906. u crkvi Svetog Petra i Pavla u Krakovu i imali su troje djece: Edmunda (rođen 1906.), Olgu, koja je umrla odmah nakon rođenja i krštenja (1916.) i Karola (rođen 1920.), koji je postao papa. Do 1913. živjeli su u Krowodrzi, a potom su se preselili u Wadowice. Nakon smrti kćeri Olge Emilia je bila u lošem fizičkom i psihičkom stanju, no unatoč tome odlučila se na novu trudnoću. Iako su joj liječnici rekli kako je njezina trudnoća rizična, te kako su maleni izgledi da će se dijete roditi zdravo, odlučila je nauštrb vlastitog zdravlja roditi dječaka koji će kasnije postati sveti Ivan Pavao II. Devet godina nakon rođenja malenog Karola, Emilia je preminula, što je oca obitelji ostavilo samog da odgaja svojeg sina. Emilija je umrla 13. travnja 1929., nakon što je primila sakramente u nazočnosti svoga supruga kraj kreveta, i pokopana je na groblju Rakowicki u Krakowu. Otac se je od tada brinuo o kući i djeci, preselivši se zajedno sa sinom Karolom u Krakov 1938. Preminuo je 1941. u 63. godini života, od zatajenja srca. Pokopan je pored supruge.