Budi dio naše mreže
Izbornik

Preminuo mons. Henryk Hoser, apostolski vizitator za župu Međugorje

Varšava (IKA)

Apostolski vizitator s posebnom ulogom za župu Međugorje nadbiskup Henryk Hoser umro je nakon duge i ozbiljne bolesti u petak 13. kolovoza u kasnim popodnevnim satima u Kliničko-bolničkom centru u Varšavi u 79. godini života, 48. godini svećenstva i u 17. godini biskupske službe, stoji u objavi na mrežnim stranicama Varšavsko-praške biskupije.

Nadbiskup Hoser je u posljednje vrijeme bio hospitaliziran na Intenzivnome kardiološkom odjelu bolnice u Varšavi (Poljska), gdje je i preminuo. Inače, mons. Hoser proljetos se zarazio koronavirusom, te je u tri navrata bio hospitaliziran.

Misa zadušnica za mons. Henryka Hosera bit će u petak 20. kolovoza u 12 sati u katedrali Varšavsko-praške biskupije, a predvodit će je kardinal Kazimierz Nycz, nadbiskup varšavski i metropolit. Homiliju će održati nadbiskup Tadeusz Wojda, metropolit gdanjski. Nakon mise slijedit će sprovodni obred i polaganje tijela pokojnika u kriptu katedrale Varšavsko-praške biskupije.

Dan prije, u četvrtak 19. kolovoza u 12 sati, služit će se misa zadušnica u sjemenišnoj crkvi u Ołtarzewu, a u 18 sati istoga dana u katedrali sv. Mihaela arkanđela i sv. Florijana mučenika. Misa zadušnica služit će se i u Međugorju, u danima nakon sprovoda, u dogovoru s Apostolskom nuncijaturom u BiH.

Životopis

Mons. Henryk Hoser je rođen u Varšavi (Poljska) 27. studenoga 1942. U mladosti je studirao medicinu, te jedno vrijeme radio kao liječnik i asistent na medicinskoj Akademiji. Godine 1969. pristupio je Družbi katoličkog apostolata (palotinci), a 16. lipnja 1974. zaređen je za svećenika. U Parizu potom uči francuski jezik, te pohađa tečaj iz tropske medicine, da bi se već 1975. zaputio kao misionar u Ruandu. Uz plodan misionarski rad, mons. Hoser je obnašao i službu apostolskog vizitatora u Ruandi, sudjelovao na posebnoj sinodi o Africi, te služio kao provincijal novoosnovane palotinske provincije u Ruandi i Zairu, a bio je i predsjednik tamošnje Konferencije viših redovničkih poglavara.

Po povratku u Europu, od 1996. godine provincijal je francuske palotinske provincije, a od 2004. godine rektor ureda svoje zajednice u Bruxellesu. Dana 22. siječnja 2005. imenovan je naslovnim biskupom Tepelte i postaje pridruženim tajnikom Kongregacije za evangelizaciju naroda i predsjednikom Papinskih misijskih djela. Biskupsko ređenje bilo je u Rimu 19. ožujka 2005. Papa Benedikt XVI. imenovao ga je 24. svibnja 2008. nadbiskupom Varšave-Praga u Poljskoj. Pri poljskoj je biskupskoj konferenciji obnašao različite dužnosti, a bio je i član Biskupske sinode o obitelji 2015. godine, izvijestio je mrežni portal Radipostaje MIR Međugorje – radio-medjugorje.com u petak 13. kolovoza.