Budi dio naše mreže
Izbornik

Priznato čudo po zagovoru službenice Božje Pauline Jaricot

Vatikan (IKA)

Papa Franjo odobrio je 26. svibnja dekret o čudu po zagovoru službenice Božje Pauline Marie Jaricot, osnivačice Djela za širenje vjere i žive krunice, izvijestila su Papinska misijska djela.

Paulina Marie Jaricot rođena je 22. srpnja 1799. u Lyonu (Francuska), a umrla je 9. siječnja 1862. u istomu gradu. Rođena u razdoblju političkih i kulturnih preokreta, osnovala je 1822. godine Djelo za širenje vjere, s karakteristikom univerzalnosti. Imala je intuiciju da problem misijske suradnje nije u pomaganju ovoj ili onoj misiji, već svima bez iznimke. Sudjelovala je u nastanku velikog pokreta misijske suradnje koji je trebao postupno uključivati cijelu Crkvu. Strastvena u širenju Kraljevstva Božjega, bila je čvrsto uvjerena da misijsko djelo ne proizlazi iz njegove učinkovitosti ni iz ljudskih resursa, nego isključivo od Boga. Godine 1826. osnovala je pokret Žive krunice, skupine ljudi kojima je svaki mjesec, nakon mise, bilo povjereno da mole jednu deseticu krunice za misije. U njenom životu nisu nedostajali križevi, a posljednje godine svojega života provela je u najvećem siromaštvu.

Papa Franjo ovlastio je kardinala Angela Becciua, prefekta Kongregacije za kauze svetaca za donošenje dekreta o čudu pripisanom zagovoru službenice Božje Jaricot.

Komentirajući proglašenje Kongregacije za kauze svetaca, predsjednik Papinskih misijskih djela i pomoćnik tajnika Kongregacije za evangelizaciju naroda mons. Giampietro Dal Toso rekao je kako je ovo „trenutak velike radosti za Papinska misijska djela diljem svijeta. Izuzetno smo sretni jer je Kongregacija za kauze svetih javno objavila priznanje čuda pripisanog zagovoru službenice Božje Pauline Jaricot, francuske laikinje, utemeljiteljice Papinskoga misijskog djela za širenje vjere, prvoga Papinskog misijskog djela. Ovo je vrlo važan korak: to znači da njezina predanost služenju misijama, molitvom i milosrđem, govori i da je ono još uvijek značajno za sveopću Crkvu“, prenijela su Papinska misijska djela.