Budi dio naše mreže
Izbornik

Molitveno bdjenje za misionare mučenike u bazilici sv. Bartolomeja u Rimu

Rim (IKA)

Prigodom obilježavanja 32. dana molitve i posta u spomen na misionare mučenike, u organizaciji Zaklade Papinskih misijskih djela „Missio“ koju je osnovala Talijanska biskupska konferencija, u utorak 26. ožujka 2024. u bazilici sv. Bartolomeja u Rimu, Svetištu novih mučenika i svjedoka vjere, svečano „molitveno bdjenje u spomen na one koji su posljednjih godina položili svoje živote za Kraljevstvo Božje“ predvodit će prefekt Dikasterija za laike, obitelj i život kardinal Kevin Joseph Farrell, objavljuje Vatican News.

Molitveno bdjenje bit će prigoda za prisjećanje imena i događaja iz života redovnica i redovnika, laika i svećenika, odnosno misionara koje je zabilježila agencija Papinskih misijskih djela Fides. Misionarima katolicima, u ekumenizmu krvi o kojem je u više navrata govorio papa Franjo, pridružuju se misionari pravoslavci, anglikanci te evangelici.

Kako je rekao papa Franjo prigodom posjeta bazilici u travnju 2017., „sjećati se ovih svjedoka vjere i moliti se na ovom mjestu veliki je dar. To je dar za Zajednicu svetoga Egidija, za Crkvu u Rimu, za sve kršćanske zajednice ovoga grada i za mnoge hodočasnike. Danas nam živa ostavština mučenika daje mir i jedinstvo. Oni nas uče da se snagom ljubavi i blagošću može boriti protiv oholosti, nasilja, rata i da se strpljivošću može doći do mira.“

Voditelj Ureda za ekumenizam, međureligijski dijalog i nove pokrete Rimske biskupije Mons. Marco Gnavi, primjećuje da „prisutnost predstavnika Crkava i kršćanskih zajednica, zajedno sa sinovima i kćerima Rimske Crkve, obrazlaže nadu koju donose na različitim kontinentima i u povijesnim kontekstima“.

Posljednjih mjeseci rimsko svetište novih mučenika i svjedoka vjere obogaćeno je spomenom na osamdesetčetverogodišnju sestru Mariju de Coppi ubijenu u sjevernom Mozambiku, i Isusovu malu sestru Luisu Dell’Orto ubijenu u Haitiju. Također, svetište je u siječnju posjetio canterburyjski nadbiskup Justin Welby koji se pomolio kod relikvija anglikanskih mučenika ubijenih u ime mira na Salomonskim Otocima.

„U sadašnjem kontekstu globalne neizvjesnosti, sukoba i rastućeg siromaštva“, nastavlja mons. Gnavi, „ovaj molitveni susret ponuđen vjernicima Rima, izraz je želje ove biskupije da korača dalje stazama vjere, nade i ljubavi koje su osvijetlili suvremeni mučenici koji su se zlu u svim njegovim oblicima odupirali dobrotom svoje čovječnosti oplođene Evanđeljem“.

Inače, „Dan misionara mučenika slavi se 24. ožujka jer je toga nadnevka 1980. godine ubijen salvadorski nadbiskup sv. Oscar Arnulfo Romero dok je slavio euharistiju“, podsjeća ravnatelj Ureda za misijsku suradnju među misijama Rimske biskupije o. Giulio Albanese. Ustvrdio je da se „sjećanje na misionare i mučenike nadahnjuje tim tragičnim događajem, ne samo radi prisjećanja na žrtvu onih koji su tijekom stoljeća polagali svoje živote naviještajući Radosnu vijest, nego i radi potvrđivanja svijesti da su misije, kao dar, izraz milosrdne Božje ljubavi. Martyria je svjedočanstvo i iznimno ga je važno spominjati i obilježavati ga, osobito kad se uzme u obzir sadašnja velika kriza vrijednosti. Ovi dobri muškarci i žene doista su bili svjedoci vrijednosti Kraljevstva, a to su pravda, mir, briga za stvoreno.“

Za obilježavanje 32. Dana odabrana je tema „Goruće srce“. To je, objašnjava nacionalni tajnik Zaklade Missio Giovanni Rocca, „referenca na događaj putovanja učenika u Emaus, koja je vodila i naše putovanje tijekom misijskog mjeseca. Ona podsjeća na snagu svjedočanstva mučenika koji su, poput Isusa kroz tumačenje Riječi i lomljenje kruha, svojom žrtvom palili svjetlo i grijali srca čitavih kršćanskih zajednica, potičući ih na novo obraćenje, predanje drugima i općem dobru.“