Budi dio naše mreže
Izbornik

Nadbiskupija prepustila crkvu sv. Franje u Beču SPC-u

Beč (IKA)

Srpsko-pravoslavni vjernici u Beču ovih su dana prvi put slavili liturgiju u crkvi u četvrti Meidling koju im je prepustila Bečka nadbiskupija, prenosi Kathpress priopćenje Srpske pravoslavne Crkve u austrijskom glavnom gradu.

Liturgiju je u zajedništvu s brojnim vjernicima služio župnik (paroh) Filip Milunović. Crkva u četvrti Meidling četvrta je srpskopravoslavna crkva u Beču i druga koju je SPC-u prepustila Bečka nadbiskupija. Kardinal Christoph Schönborn u rujnu je predao ključeve crkve episkopu Andreju (Ćilerdžić). Nakon što se broj vjernika katolika u župi znatno smanjio, ona je pripojena drugoj župi, a crkva je prepuštena pravoslavnim vjernicima. Radujemo se što će se nakon mnogih desetljeća vjerskog života tu i u budućnosti “naviještati Kristova riječ i slaviti euharistija”, rekao je kardinal Schönborn pri predaji ključeva crkve sv. Franje Asiškoga, najnovije u toj četvrti. Nova naslovnica crkve je Presveta Bogorodica.

Srpska pravoslavna Crkva u Austriji u 25 župa (parohija) okuplja oko 350 tisuća vjernika. Uz novi hram, u Beču imaju na raspolaganju još tri crkve: saborna crkva svetog Save, crkvu Uskrsnuća Kristova te crkva Rođenja Presvete Bogorodice koja je također bila katolička crkva, koju je Bečka nadbiskupija 2014. predala SPC-u.